Αποστρατικοποίηση νησιών: Σταματήστε να αναπαράγετε την τουρκική προπαγάνδα!

ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α. 

 

Με κάθε τρόπο (στον δημόσιο λόγο) προσπαθώ να πείσω πολιτικούς αναλυτές, δημοσιογράφους, καθηγητές και στρατιωτικούς να μην χρησιμοποιούν την λέξη αποστρατιωτικοποίηση όταν αναφέρονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου των οποίων η κυριαρχία μας επικυρώνεται με την  Συνθήκη της Λωζάνης.

Και οπωσδήποτε να εξαιρούν την Λήμνο από την γενικευμένη αυτή τοποθέτηση.

Η Συνθήκη της Λωζάνης πουθενά δεν περιλαμβάνει τον όρο αποστρατιωτικοποίηση. Και μάλιστα αναγνωρίζει ότι τα νησιά πρέπει να έχουν την δυνατότητα αυτοάμυνας. Και εκεί βρίσκεται το δικό μας ισχυρό επιχείρημα:

Ότι αφενός η συνθήκη της Λωζάνης αναγνωρίζει την ανάγκη  αυτοάμυνας και ασφάλειας των νησιών μας αυτών και αφετέρου ότι το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ περί δικαιώματος αυτοάμυνας υπερισχύει έναντι οιασδήποτε άλλης Συνθήκης.

Και η αυτοάμυνα πάντα είναι σχετική ως προς την υπαρκτή απειλή. Όταν η απειλή είναι ξίφη και πανοπλίες θα έχεις ξίφη και πανοπλίες.

Εάν ο αντίπαλος έχει βλήματα και αποβατικές δυνάμεις (και σε απειλεί και το δείχνει και το λέει ξεκάθαρα μάλιστα), θα έχεις ανάλογες δυνάμεις για να μπορείς να αμυνθείς σε αυτήν την απειλή. Αλλιώς η έννοια της δυνατότητας αυτοάμυνας ακυρώνεται.

Συγκεκριμένα το άρθρο 13 λέει τα εξής:

“Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:

  • Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέργερσιν οχυρωματικού τινος έργου.
  • Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοίαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις, θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοϊαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.
  • Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ΄ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην”.

Επιτέλους σταματήστε να αναπαράγετε την Τουρκική προπαγάνδα. Και η Κυβέρνηση επιτέλους θα πρέπει να λέει ολοκληρωμένα νομικά επιχειρήματα και όχι μισόλογα και στερεοτυπικές αόριστες και φοβικές απαντήσεις.

ΣΗΜ: Το σύνολο των επιχειρημάτων μας για τα  νησιά έχει ήδη αναλυθεί σε διεξοδικό άρθρο μου: Η τουρκική αμφισβήτηση κυριαρχίας μας επί των νήσων – Επιχειρήματα επί της διεκδίκησης και δέουσες ενέργειες

 


Περισσότερα άρθρα από το Στέλιο Φενέκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ