Η Ανατολή και οι ευθύνες της Δύσης

ΑΝΑΤΟΛΗ ΔΥΣΗ

Ανάρτηση στο facebook του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη , πτυχιούχου Παντείου, κάτοχου μεταπτυχιακού τίτλου  στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις.

 

Το 1907  ο Yahya Siddyk,  Αιγύπτιος μουσουλμάνος, με δυτική εκπαίδευση (απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Τουλούζ), λόγιος και δικαστής στο Κάϊρο, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο  “The awakening of the Islamic Peoples’”. Το βιβλίο  δεν έχει ακόμα (!!!) μεταφραστεί στα Αγγλικά.

Σε κάποιο σημείο, γράφει τα εξής προφητικά:

“Κοιτάξτε τις δυνάμεις αυτές (εννοεί τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης) που αυτοκαταστρέφονται με φοβερούς εξοπλισμούς, που μετρούν η μια τη δύναμη της άλλης με προκλητικά βλέμματα, που αλληλοαπειλούνται, που συνάπτουν συμμαχίες τις οποίες παραβιάζουν συνεχώς και που προοιωνίζουν τις τρομερές εκείνες συγκρούσεις που ανατρέπουν τον κόσμο και τον σκεπάζουν με ερείπια, φωτιά και αίμα..”

Όλα αυτά το 1907, πριν από τους Παγκοσμίους Πολέμους.

Τίποτα δεν σηματοδοτεί καλύτερα, και μάλιστα με τρόπο τραγικό, αυτήν την διαπίστωση με την καταστροφή της Σμύρνης, από τις ορδές του Κεμάλ, τον Σεπτέμβριο του 1922.

Μετά από ένα τριήμερο πλιάτσικο, που συνοδευόταν από βιασμούς, δολοφονίες, βασανιστήρια  και απηνή διωγμό του Χριστιανικού πληθυσμού της Σμύρνης, η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες.

Επί  ένα τριήμερο ο στόλος των μεγάλων Δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Αγγλίας και Ιταλίας) παρακολουθούσε, αμέτοχος και αμέριμνος την καταστροφή, λίγα μέτρα από την προκυμαία, όπου εκτυλίσσονταν ανείπωτες τραγωδίες. Μια προειδοποιητική βολή πολυβόλου, προς την τουρκική συνοικία της Σμύρνης (που έμεινε ανέπαφη από την καταστροφή) θα ήταν ικανή να σταματήσει τις βαρβαρότητες.

Και όμως, οι επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων είχαν σαφείς εντολές να παραμείνουν αμέτοχες. Και όχι μόνον αυτό! Παραβιάζονταν και αυτήν την υποτιθέμενη ουδετερότητά τους, παρεμπόδιζαν το Ελληνικό ναυτικό από το νόμιμο δικαίωμά του να ασκεί νηοψίες επί των πλοίων των δυνάμεων αυτών με πορεία προς τη Σμύρνη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, τα οποία μετέφεραν όπλα και πολεμοφόδια προς ενίσχυση του Κεμάλ.

Θεατές μιας καταστροφής του χριστιανικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας, όπου κατά την “Αποκάλυψη”  βρίσκονται οι “επτά εκκλησίες” του Χριστού. Όταν μετά την καταστροφή της Σμύρνης ο Κεμάλ πήγε στην προκυμαία για να θαυμάσει το “έργο” του, οι επικεφαλής των στόλων έτρεξαν να τον… ασπαστούν για να δηλώσουν την… πίστη τους.

Η εξήγηση είναι απλή:

  • Η Γαλλία  κατείχε μερίδιο του Δημοσίου Οθωμανικού χρέους, εσωτερικού και εξωτερικού,  το οποίο ανήρχετο στα 250 δις γαλλικά φράγκα ή το 60% του κεφαλαίου του συνολικού χρέους! Το υπόλοιπο μοιραζόταν μεταξύ Αγγλίας (14%) και Γερμανίας (21%). Η συμμετοχή της Γαλλίας στις  βιομηχανικές δραστηριότητες στην Οθωμανική αυτοκρατορία  (τράπεζες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, ηλεκτρική ενέργεια, τηλεφωνία, ταχυδρομεία κλπ) ανήρχετο στο 55%. Το αντίστοιχο μερίδιο της Βρετανίας ήταν 13,6% και της Γερμανίας 22,77%. Επίσης, η  Γαλλία είχε επενδύσει περίπου 42 εκατομμύρια στα ορυχεία της Τουρκίας και περίπου 80 εκατομμύρια στα λιμάνια και τις προκυμαίες. Με του πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς οι επενδύσεις της Γαλλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπολογίζονταν στα 3 δις φράγκα!
  • Ηνωμένες Πολιτείες και Αγγλία, με την Standard Oil και τη British Petroleum (BP), συναγωνιζόταν να αποκτήσουν την εύνοια του Κεμάλ για τα πετρέλαια της Μουσούλης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκπρόσωποι της Standard Oil εκλήθησαν να συμμετάσχουν και στη Διάσκεψη της Λωζάννης!!!!
  • Η  Ιταλία δεν είχε ξεχάσει ότι οι  Σύμμαχοι της είχαν υποσχεθεί  τα Βιλαέτια του Αϊδινίου, του Ικονίου και των Αδάνων, ούτε τα σχέδιά τους για την κατασκευή λιμανιού στην περιοχή της Εφέσου το οποίο θα ανταγωνιζόταν εκείνο της Σμύρνης. Ολο αυτό το διάστημα, υπό τις οδηγίες του τουρκόφιλου Σφόρτσα, αρχικά Αρμοστή της Ιταλίας στην Πόλη και αργότερα Υπουργού Εξωτερικών, συμβούλευαν και ενίσχυαν τον Κεμάλ, με κάθε τρόπο. Η Ιταλική εχθρότητα προς την Ελλάδα επιβεβαιώθηκε  στις 31 Αυγούστου του 1923 με τον βομβαρδισμό της Κέρκυρας.
  • Ο ρόλος της Γερμανίας, ως συμμάχου της Τουρκίας, στη γενοκτονία των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης,  καθώς και ο άθλιος ρόλος της  Deutsche Bank  για τον σφετερισμό ελληνικών περιουσιών, είναι, επίσης, γνωστός. Όπως, επίσης, και ο επιτελικός ρόλος του Γερμανού Στρατηγού Οτο Λίμαν Σάντερς ως συμβούλου των Νεότουρκων του Ταλάτ Πασά.

Όσοι, λοιπόν, ακόμα απορούν για τις ευθύνες της Δύσης, δεν έχουν παρά να ξαναδιαβάσουν τη παράγραφο που έγραψε ο Yahya Siddyk το 1907.

Εκεί βρίσκεται η απάντηση.

Η Ανατολή έχει κουραστεί από τις συνεχείς και ιδιοτελείς προσπάθειες των “ανωτέρων λαών” της Δύσης να την “εκπολιτίσουν”, να την “μορφώσουν” και να την “προσηλυτίσουν”.

Να την “αναπτύξουν”  οικονομικά, προωθώντας “δημοκρατικά μοντέλα” διακυβέρνησης και … spil over effects, ενώ καταληστεύουν τους πόρους της. Να την “εντάξουν” στο σχέδιο της παγκοσμιοποίησης. Έχουν κουραστεί από την ανόητη επιμονή της Δύσης να τους αποκαλούν “Ευρασιάτες”.

Η Δύση, δεν έχει ακόμα καταλάβει ή καλύτερα δεν θέλει να καταλάβει ότι ο “χριστιανικός πολιτισμός της Δύσης” όχι μόνον δεν είναι ελκυστικός για τους λαούς της Ανατολής, αλλά αντιθέτως καταφέρνει να συνασπίσει εναντίον της Δύσης Μουσουλμάνους (Σιϊτες και Σουνίτες), Βουδιστές και Ινδουϊστές, οι οποίοι μεταξύ τους έχουν τεράστιες διαφορές.

Το μίσος τους εναντίον της Δύσης, ξεπερνάει ακόμα και τις μεταξύ τους διαφορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ