Ο Ανθυποσμηναγός που θυσίασε την ζωή του για ένα ολόκληρο χωριό στην Κρήτη – Ένας ήρωας που δεν γνωρίζουμε…

Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος

Σαν σήμερα, στις 11 Αυγούστου 1975, ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος έχασε τη ζωή του,  όταν το αεροσκάφος του F-84F της 340 Μοίρας Διώξεως –Βομ­βαρδισμού, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης εκπαι­δευτικής αποστολής αναγνωρίσεως του αεροδρομίου Καστελλίου Ηρακλείου, έπεσε στο έδαφος και συνε­τρίβη, 3 μίλια νοτιοδυτικά του αεροδρομίου.

Τόσο από αυτόπτες μάρτυρες, όσο και από τις έρευνες που ακολούθησαν, έγινε γνωστό πως ο πιλότος προτίμησε να παραμείνει μέσα στο αεροπλάνο του και να το οδηγήσει εκτός του χωριού Μουχτάρω (Ευαγγελισμός) ΝΔ του αεροδρομίου, καθώς αν είχε εγκαταλείψει το F-84F τότε αυτό θα είχε πέσει μέσα στα σπίτια με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Συγκεκριμένα, το αεροπλάνο, ενώ πλησίαζε στο αεροδρόμιο του Καστελλίου για να προσγειωθεί, τα όργανα έδειξαν μηχανική βλάβη.  Ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος έπρεπε να εγκαταλείψει και να πέσει με αλεξίπτωτο. Όμως υπήρχε και άλλο εμπόδιο. Το αεροπλάνο κατευθυνόταν στο χωριό Μουχτάρω (Ευαγγελισμός).

Η απόφαση του πιλότου ήταν άμεση. Όχι, δεν θα εγκατέλειπε το αεροπλάνο με κίνδυνο αυτό να πέσει στο χωριό.  Προτίμησε να μείνει στο αεροσκάφος και να δώσει την δική του ζωή για να σωθούν οι συνάνθρωποί του. Κι έστριψε το πηδάλιο. Έτσι τον βρήκαν… Δεμένο στο κάθισμα με το χέρι του στο πηδάλιο σε δεξιά κλίση.

Ο Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος γεννήθηκε το 1950 στην Άμφισσα Φωκίδας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Νοέμβριο του 1970 και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1974 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Οι κάτοικοι της περιοχής όπου έπεσε με το αεροσκάφος του, το F-84F Thundersteak, δεν τον ξεχνούν. Τιμούν κάθε χρόνο τη μνήμη του, με ένα τρισάγιο στον τόπο του αεροπορικού δυστυχήματος.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥ

Tο μνημείο βρίσκεται στον οικισμό Ευαγγελισμού κοντά στο χωριό Θραψανο και στήθηκε στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να θυμίζει σε όλους τη θυσία του 25χρονου – τότε – αεροπόρου. Παράλληλα, μέσα στο χωριό υπάρχει μια επιτύμβια πλάκα αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Κραββαρτόγιαννο, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν το 2014.

ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΚΡΑΒΒΑΡΤΟΓΙΑΝΝΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟ

 

Republic F-84F Thunderstreak

  • Ρόλος: Μαχητικό
  • Διαστάσεις: Εκπέτασμα 10.25m, Mήκος 13.23m, Ύψος 4.39m
  • Κινητήρας: 1 x Wright J65-W-3 (3.275 Kg ώση)
  • Οπλισμός: 6 × .50 in (12.7 mm) πυροβόλα Browning M3, 6.000 lb φορτίο βομβών
  • Πλήρωμα: 1
  • Αριθμός: 164
  • Χώρα Κατασκευής: ΗΠΑ
  • Περίοδος χρήσης: 1957 – 1983

Republic F-84F Thunderstreak

Τα πρώτα F-84F Thunderstreak παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1957 και αντικατέστησαν τα F-84G. Για πολλά χρόνια αποτέλεσαν τον κορμό της δύναμης κρούσης της Αεροπορίας μας.

Τα τελευταία αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση το 1983. Υπήρξαν παραλαβές, εκτός από την αρχική, τις δεκαετίες του ’60 κι ’70, από την USAF, Luftwaffe και την Ολλανδική Αεροπορία.

Τρεις ήταν οι παραλλαγές που έφεραν: άβαφα (μεταλλικά) στην αρχή, παραλλαγή «NATO» στην περίοδο 1964-1970 και παραλλαγή «Vietnam» 1971-1983.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ