Ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα επί Όθωνος! – Σαν σήμερα, το 1856

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Σαν σήμερα, στις 31 Ιουλίου 1856, με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους κλειστούς χώρους.

 

Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%).  Και το οξύμωρο είναι ότι στην χώρα μας η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έγινε για πρώτη φορά το έτος 1856 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα (επισυνάπτεται το ΦΕΚ του 1856).

Αιτία της απαγόρευσης αποτέλεσε ο κίνδυνος πυρκαϊάς. Με αυτό το διάταγμα, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που δημιουργούν θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Όμως από τότε ουσιαστικά ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη η απαγόρευση παρά τους αλλεπάλληλους νόμους που ψηφίστηκαν κατά καιρούς.

Ο νόμος του 2002 απαγόρευε φαινομενικά το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, αλλά παρέμεινε από σχεδιασμού στο μεγαλύτερο μέρος ανεφάρμοστος καθώς οι διαχειριστές εργασιακών μονάδων μπορούσαν να επιτρέψουν εξαίρεση.

Το 2008 ψηφίστηκε αυστηρότερος νόμος, που άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου του 2009.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2010, η απαγόρευση του καπνίσματος γενικεύτηκε σε κάθε κλειστό δημόσιο χώρο.

Στις 16 Οκτωβρίου 2019 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4633/2019 για τη “Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού, άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας και λοιπές διατάξεις”.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την αντικαπνιστική νομοθεσία. Με τις νέες διατάξεις ρυθμίζονται η απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού (Άρθρο 16), η απαγόρευση κατανάλωσης καπνού σε υπαίθριους χώρους και τα καπνικά μασώμενα προϊόντα.

Ουσιαστικά από το 2019 άρχισε να εφαρμόζεται στην πράξη η απαγόρευση καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους στη χώρα μας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ