Ο αντισημιτισμός υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια στην Ρωσία

ΡΩΣΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και ερευνητής στο Washington Institute for Defence and Security.

 

Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών: «Το Ισραήλ υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στην Ουκρανία».

Ο εικονιζόμενος Εβραίος εθελοντής είναι φαντάζομαι ένας από τους «νεοναζί» που υποστηρίζει το Ισραήλ στην Ουκρανία;

Ο αντισημιτισμός υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια στην Ρωσία. Μην ξεχνάμε ότι ο όρος «πογκρόμ» προήλθε από το ρωσικό ρήμα “громить” (γκρομίτ) που σημαίνει «συντρίβω» για να περιγράψει τις οργανωμένες διώξεις εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στην τότε Ρωσική Αυτοκρατορία (σε πολλά πογκρόμ πρωτοστάτησαν,  δυστυχώς, οι Έλληνες).

Με τα πογκρόμ το τσαρικό καθεστώς προσπάθησε να μειώσει τον εβραϊκό πληθυσμό των μεγάλων αστικών κέντρων στην τότε δυτική Ρωσική Αυτοκρατορία (σημ. Ανατολική Ευρώπη). Οι Εβραίοι μπορούσαν να έχουν μόνιμη κατοικία μόνο στην περιοχή αυτή η οποία ήταν γνωστή ως “Черта́ осе́длости” («Όρια Εγκατάστασης»).

Για να μετακομίσουν σε κάποια πόλη ή χωριό πέραν των ορίων της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, οι Εβραίοι έπρεπε να ασπαστούν τον ορθόδοξο χριστιανισμό. Ορισμένοι το έκαναν, μεταξύ άλλων και ο πατέρας του Βλαντιμίρ Λένιν. Πολλοί τσάροι προσπάθησαν, επίσης, να αφομοιώσουν πολιτιστικά και γλωσσικά τους Εβραίους.

Επί Σοβιετικής Ένωσης ο αντισημιτισμός συνεχίστηκε. Επί Στάλιν εβραϊκοί πληθυσμοί μεταφέρθηκαν βιαίως στην Σιβηρία και αλλού. Ο Στάλιν πίστευε στις συνωμοσίες περί παγκόσμιας κυριαρχίας των Εβραίων και  υποτιμούσε την τραγωδία των Εβραίων, το Ολοκαύτωμα. Αντιμετώπισε δε τους Εβραίους της ΕΣΣΔ σαν «πέμπτη φάλαγγα». Μεταπολεμικά, αποφάσισε να ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά του «κοσμοπολιτισμού» στην οποία τα κύρια θύματα ήταν Εβραίοι.

Το 1953 ξέσπασε η «συνωμοσία των γιατρών». Δεκάδες γιατροί εβραϊκής, κυρίως, καταγωγής, κατηγορήθηκαν ότι ήθελαν να δηλητηριάσουν την ηγετική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Οι περισσότεροι φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν.

Επί Μπρέζνιεφ ο συστημικός ρατσισμός κατά των Εβραίων ενισχύθηκε, ενώ το καθεστώς έκλεισε κέντρα στα οποία διδάσκονταν τα εβραϊκά, καθώς και τα ιερά κείμενα του ιουδαϊσμού. Τέλος, το 1983 ιδρύθηκε η «Αντισιωνιστική Σοβιετική Επιτροπή» η οποία είχε ως βασικό έργο την αντισιωνιστική προπαγάνδα.

Ο σοβιετικός αντισημιτισμός οδήγησε σταδιακά και στην ανάπτυξη ενός αισθήματος αντισημιτισμού σε πολλά κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα στην Ευρώπη. Ο αντισημιτισμός αυτός υπάρχει μέχρι σήμερα σε πολλά απ’αυτά τα κόμματα.

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο αντισημιτισμός στην Ρωσία, ναι μεν έπαψε να είναι συστημικός, όμως είχε και έχει την ανοχή του νέου καθεστώτος. Το δε Κρεμλίνο κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορεί την Ουκρανία: χρηματοδοτεί ακραίες νεοναζιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ στηρίζει ακροδεξιά, νεοναζιστικά και νεοφασιστικά κόμματα στην Ευρώπη.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ