ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας: Μύθοι και πραγματικότητα – Ο χάρτης λέει την αλήθεια

ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ
Γράφει ο Άγγελος Συρίγος αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο και βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ.

Τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μία έντονη παραφιλολογία σχετικώς με την συμφωνία Ελλάδος-Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του Ιονίου. Επειδή η δημόσια συζήτηση κινδυνεύει να δηλητηριαστεί, καλό είναι να επισημανθούν τα ακόλουθα δεδομένα:

Τεχνικά στοιχεία της οριοθετήσεως: Η οριοθετική γραμμή για την ΑΟΖ έχει μήκος 268 ναυτικών μιλίων (311 χλμ.). Ακολουθεί την προηγούμενη οριοθέτηση για την υφαλοκρηπίδα που συμφωνήθηκε το 1977. Βασίζεται σε 16 σημεία που ξεκινούν βορειοδυτικά της νήσου Οθωνοί (σημείο 1) και καταλήγουν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου (σημείο 16). Η θάλασσα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ βαθιά.

Εκτός από το βόρειο τμήμα δυτικά των Οθωνών και της Κέρκυρας, που τα βάθη είναι γύρω στα 800 μέτρα, στην υπόλοιπη περιοχή τα βάθη κινούνται μεταξύ 3.500 και 4.000 μέτρων. Με τη σημερινή τεχνολογία (και τις χαμηλές τιμές πετρελαίου) τα βάθη είναι εντελώς απαγορευτικά για εκμετάλλευση. Στο βόρειο τμήμα της οριοθετήσεως οι εκατέρωθεν ακτές απέχουν 42 ναυτικά μίλια (78 χλμ). Στο νότιο τμήμα οι ιταλικές ακτές απέχουν από τις ελληνικές 332 ναυτικά μίλια (615 χλμ).

Μέθοδος χαράξεως: Η χάραξη έγινε επί τη βάσει της μέσης γραμμής που αποτελεί βασική θέση της Ελλάδας (αλλά και της Ιταλίας). Η χάραξη είναι απλουστευμένη (εξ ου και τα μόλις 16 σημεία), όπως συνηθιζόταν την εποχή που χαράχθηκε το όριο της υφαλοκρηπίδας το 1977.

Επήρεια των νησιών: Όλα –και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα– τα νησιά στην περιοχή έχουν επήρεια επί τουορίου. Για την ακρίβεια, το όριο από ελληνικής πλευράς έχει βασιστεί αποκλειστικώς και μόνον σε νησιά. Αυτό φαίνεται και από τα σημεία από τα οποία έχει χαραχθεί το όριο:

  • Σημεία 1-3 στους Οθωνούς.
  • Σημείο 4 στην ακατοίκητη νησίδα Πλατειά έξω από το νησί Μαθράκι.
  • Σημείο 5 στην Κέρκυρα.
  • Σημεία 6 -10 στην Κεφαλλονιά.
  • Σημεία 11-12 στην ακατοίκητη νησίδα Άγιος Ιωάννης έξω από την Ζάκυνθο.
  • Σημεία 13-16 στη νήσο Στραμφάνη (με έναν κάτοικο στην απογραφή του 2011) του συμπλέγματος των Στροφάδων που αποτελείται και από το ακατοίκητο νησί Αρπύια.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι όλα τα νησιά της περιοχής, περιλαμβανομένων και κάποιων ακατοίκητων έχουν ληφθεί υπ’ όψιν στην οριοθέτηση. Αυτό το στοιχείο, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί στον δημόσιο διάλογο.

Η συνέχεια του άρθρου στο slpress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ