Απελευθέρωση Ελασσόνας και Δεσκάτης: Οι πρώτες νίκες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΛΛΑΣΟΝΑΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

Σαν σήμερα, στις 6 Οκτωβρίου 1912, ξεκινούν οι  πρώτες νίκες στον Α’ Βαλκανικό πόλεμο, με την  απελευθέρωση της Ελασσόνας και της Δεσκάτης. 

Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος 1912-13 αποτελεί σημαντικό σταθμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Μεγάλα εδαφικά διαμερίσματα του Ελληνισμού απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό και ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό. Η Μακεδονία, η Ήπειρος και τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου ενσωματώθηκαν ξανά στη σύγχρονη Ελλάδα.

Κατάληψη της Ελασσόνας

Η Ελασσόνα είναι η πρώτη Ελληνική πόλη που απελευθέρωσε ο Ελληνικός στρατός το 1912 μετά από σύγκρουσή του με τις Οθωμανικές δυνάμεις.

Η είσοδος του Ελληνικού στρατού στην πόλη χαιρετίστηκε,  με μεγάλο ενθουσιασμό από τους κατοίκους της που βγήκαν στους δρόμους, για να γιορτάσουν την απελευθέρωσή τους, ενώ οι καμπάνες της πόλης χτυπούσαν χαρμόσυνα όλη την ημέρα. Η απελευθέρωση της Ελασσόνας εορτάζεται ως σήμερα από τους κατοίκους της κάθε χρονιά με τη γιορτή μνήμης, τα «Ελευθέρια».

Στη μάχη της Ελασσόνας σκοτώθηκαν οι ανθυπολοχαγοί του πεζικού Μακροδήμος και Μπούκης και 15 οπλίτες. Το σύνολο των τραυματιών Ελλήνων ήταν 65. Πολλά λάφυρα του τουρκικού στρατού έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων. Μεταξύ αυτών 1.000.000 φυσίγγια Μάουζερ. Οι Τούρκοι κατέστρεψαν τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι τα σύνορα, για να εμποδίσουν τους Έλληνες να προελάσουν.

Κατάληψη της Δεσκάτης

Η Δεσκάτη  απελευθερώνεται από το ανεξάρτητο απόσπασμα Ευζώνων με Διοικητή τον Συνταγματάρχη (ΜΧ) Στέφανο Γεννάδη, με Επιτελείο του τον Αντισυνταγματάρχη (ΜΧ) Ιωάννη Γεωργιάδη καιν Υπολοχαγό (ΜΧ) Γεώργιο Αφθονίδη.

Το απόσπασμα αυτό αποτελούταν από το 1ο Τάγμα Ευζώνων με Διοικητή τον Αντισυνταγματάρχη (ΠΖ), Ιωάννη Καμπούρη, το 4ο τάγμα Ευζώνων με Διοικητή τον Ταγματάρχη (ΠΖ) Βασίλειο Βέλλο, μια Διμοιρία Πολυβόλων και ομάδα Ιππικού (10 ιππείς) με επικεφαλή Υπαξιωματικό.

Κινήθηκαν από την πλευρά της Καλαμπάκας και αφού πέρασαν το χωριό Τσούκα (Φωτεινό) κινήθηκαν προς την κατάληψη της Δεσκάτης.

Η μάχη κράτησε πολλές ώρες. Ο Σχης Γεννάδης, διέταξε έφοδο. Οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν. Η πόλη καταλήφθηκε.

Το ελληνικό ιππικό εμπόδισε τους Τούρκους να προχωρήσουν. Τα ευζωνικά τάγματα τους περικύκλωσαν. Ο εχθρός καταδιώχθηκε προς τα Σέρβια.

Στις επιχειρήσεις κατάληψης της Δεσκάτης σκοτώθηκε ο Λοχαγός Μανουσάκης, ένας Δεκανέας, 14 εν συνόλω οπλίτες, ενώ υπήρξαν και δύο οπλίτες τραυματίες.

Στις 7 και 8 Οκτωβρίου παρέμειναν στη Δεσκάτη αναμένοντας διαταγές για τις επόμενες κινήσεις τους.

 

Πηγή: balkanwars.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ