Απεβίωσε ο Ιερολοχίτης Γεώργιος Χαροκόπος της Β' Μοίρας του Ιερού Λόχου

Απεβίωσε ο Ιερολοχίτης Γεώργιος Χαροκόπος της Β’ Μοίρας του Ιερού Λόχου.

 
 
 
Ο Ιερολοχίτης Γεώργιος Χαροκόπος της Β’ Μοίρας του Ιερού Λόχου έφυγε στις 22 Μαρτίου 2019 από τη ζωή.
Η εξόδιος ακολουθία θα λάβει χώρα την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, και ώρα 14.30 στην εκκλησία Παναγίτσα, Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Παλαιό Φάληρο.
Ο Γεώργιος Χαροκόπος, με καταγωγή από το χωριό Πατσός Ρεθύμνης,  εντάχθηκε στον Ιερό Λόχο αμέσως μετά την άφιξή του στη Μέση Ανατολή, που μεταφέρθηκε με την ομάδα απαγωγής του Στρατηγού ΚράΪπε και τον ίδιο το Στρατηγό, στις 16 Μαϊου  1944.

Αιωνία του η μνήμη

Στην παρακάτω φωτογραφία, δεξιά,  ο Ιερολοχίτης Γεώργιος Χαροκόπος, κατά τη διάρκεια της συγκινητικής τελετής που διοργανώθηκε από τη 13 ΔΕΕ και έλαβε χώρα στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στις 22 Νοεμβρίου 2017, όπου ο πρώην  Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής τίμησε τους 4 επιζώντες  Ιερολοχίτες.

 

Ο Ιερός λόχος

Ο Ιερός Λόχος  συγκροτήθηκε στις 13 Σεπ 1942 στη Μέση Ανατολή  από τον Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε  , ο οποίος του έδωσε  το όνομα  αυτό που συμβόλιζε τη διαχρονική συνέχεια της στρατιωτικής δύναμης των Ελλήνων και θα δοξαζόταν στους επερχόμενους Εθνικούς αγώνες, υπήρξε δε και ο πρώτος Διοικητής  του.
Αποτελείτο από χαμηλόβαθμα  στελέχη και των 3 κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων , Αξκούς Χωροφυλακής  και μαθητές Στρατιωτικής Σχολή Ευελπίδων  οι οποίοι  εγκατέλειψαν την Ελλάδα ,μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς. Εκπαιδεύτηκαν επαρκώς  στα καθήκοντα  καταδρομέα – αλεξιπτωτιστή και  η τελική  μορφή τους  ήταν Δυνάμεως  Συντάγματος  με 3 Μοίρες .
Από συγκροτήσεώς του ο Ιερός Λόχος τέθηκε στη διάθεση του Βρετανού Δκτού 8ης Στρατιάς  Στρατηγού Μοntgomery  και έλαβε μέρος  σε διάφορες αποστολές με σημαντικότερες   αυτή του Ελ Αλαμέιν  και τρεις  σε περιοχές  της Τυνησίας ,όλες νικηφόρες.
Μετά την Ιταλική συνθηκολόγηση, ενήργησε διαδοχικά  με καταδρομικές επιχειρήσεις για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Αιγαίου, πράγμα το οποίο  ολοκληρώθηκε  στις 2 Μαϊου 1945.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ