Από τη μια ΜΟΕ και από την άλλη …παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο

ΜΟΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΘΗΝΑ
Φωτογραφία έξω από το ΥΠΕΘΑ από τις Αντιπροσωπείες Ελλάδας - Τουρκίας

Την ημέρα που ξεκίνησε η συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αθήνα, ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία, πάνω από το Αιγαίο γινόταν ο γνωστός καθημερινός «πόλεμος» των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Στόχος της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου ήταν η επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), «με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων», όπως χαρακτηριστικά γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι πως ακριβώς ερμηνεύουν οι Τούρκοι τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, καθώς σήμερα σημειώθηκαν 34 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι παραβιάσεις μάλιστα αυτές έγιναν από τέσσερα ζευγάρια αεροσκαφών F-16, εκ των οποίων, στο πλαίσιο προφανώς της «αποφυγής έντασης», τα έξι από αυτά ήταν οπλισμένα, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τέσσερις εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη.

Όλα αυτά την ημέρα που ξεκίνησε η συζήτηση των ΜΟΕ, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί. Όμως δεν ξέρουμε κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αφού όπως φαίνεται η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη ούτε τους τόνους να ρίξει, ούτε να βάλει «νερό στο κρασί» της, καθώς άγεται και φέρεται σε καθημερινή βάση ως «γενικός δερβέναγας» της περιοχής, αδιαφορώντας πλήρως για το διεθνές δίκαιο.

Αναλυτικά οι σημερινές τούρκικες παραβιάσεις, προφανώς στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 17η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 4 (4×2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 1 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 9

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 6

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 34 (όλες από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 4

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ