Παραχώρηση Ναυπηγείων Σκαραμαγκά & Ελευσίνας στο Πολεμικό Ναυτικό – Μια ρηξικέλευθος λύση

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Μήπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας ή μέρος αυτών πρέπει να παραχωρηθούν στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού;

Αφού αυτήν την στιγμή αφενός βρίσκονται σε εκκαθάριση, αφετέρου υφίσταται έννομο εθνικό συμφέρον η παραχώρηση μέρος ή όλου στο ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό. Και ιδίως όσον αφορά τον Σκαραμαγκά, η διαμάχη που αυτήν την στιγμή εξελίσσεται με το Δήμο Χαϊδαρίου δεν θα λήξει τόσο εύκολα στη μοναδική περίπτωση που κριθεί ότι τα ναυπηγεία πηγαίνουν σε έναν θεσμικό οργανισμό, όπως το ΠΝ.

Και συγχρόνως τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, γιατί ο λαός να πληρώσει το μάρμαρο για να ανοίξει ο επιχειρηματίας για ιδιωτικό όφελος τα ναυπηγεία, που είναι κάθε άλλο παρακινδυνευμένη η διαπίστωση ότι θα υπάρξει όφελος του ΠΝ, και να μην χωριστεί και σε αυτή την περίπτωση το ναυπηγείο σε εμπορικό και πολεμικό, αποζημιώνοντας το ίδιο το Κράτος όχι μόνο το ΠΝ, το οποίο έδωσε προκαταβολές για ναυπήγηση καραβιών που ποτέ δεν του παραδόθηκαν, αλλά υφίσταται και έννομο, εθνικό συμφέρον;

Πυραυλάκατος Υποπλοίαρχος ΡΟΥΣΣΕΝ
Η πυραυλάκατος Ρ67 “Υποπλοίαρχος ΡΟΥΣΣΕΝ” στα ναυπηγεία Ελευσίνας (Παραδόθηκε στο ΠΝ στις 20-12-2005)

Αυτήν την στιγμή, που ο ελληνικός λαός περνά δύσκολα, δεν θα τρώει το μάρμαρο των διαγραφών χρωστούμενων των επιχειρηματιών, ενώ μπορεί να υφίσταται εθνικό όφελος με την εκχώρηση των ναυπηγείων στο ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό.

Ας τα βάλουν οι αρμόδιοι φορείς κάτω, κυρίως στη βάση των χρωστούμενων τόσων δεκαετιών σε βάρος του ΠΝ, να αποδώσουν σε είδος, δηλαδή σε ναυπηγεία τα χρωστουμενα στο ΠΝ που ουσιαστικά αυτό είναι και το βέλτιστο και το σύννομο στη βάση του εθνικού συμφέροντος.

Γιατί αν και όποτε λειτουργήσουν τα ναυπηγεία αυτά, είναι πολύ αμφίβολο και κρίθηκε στην πράξη τόσων δεκαετιών, αν θα μπορέσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τη ναυπήγηση των καραβιών στους ρυθμούς που έχει ανάγκη το Πολεμικό Ναυτικό, πόσω δε μάλλον τώρα που μετά την κρίση στην Ουκρανία και με έναν αναθεωρητικό γείτονα που έχει αποθρασυνθει, θα πρέπει όλα όσα αφορούν την εθνική ασφάλεια να κινούνται στους ρυθμούς και τα θέλω των ΕΔ.

Δεν θα μας σώσει ο επιχειρηματίας και ο καθε επιχειρηματίας. Φυσικά και πρέπει να υφίστανται επενδύσεις, αλλά όχι σε βάρος του εθνικού συμφέροντος.

ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ
Η κανονιοφόρος P266 “ΜΑΧΗΤΗΣ” στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Παραδόθηκε στο ΠΝ στις 29-10-2003)

Αν αποδοθούν είτε το όλο είτε το ήμισυ των ναυπηγείων στο ΠΝ, καθώς το τονίζω από όλη αυτήν την διαδικασία έτσι όπως εξελίσσεται ζημιωμενο βγαίνει το ΠΝ και επομένως ο ίδιος ο λαός, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και εννοώ το ΠΝ γνωρίζουν πώς να τα λειτουργήσουν, τις επεκτάσεις που πρέπει να γίνουν λχ σε ναυστάθμους κτλ και κυρίως ως προς τα χρονοδιαγράμματα.

Ας μην αυταπατώμαστε. Το συμφέρον αυτήν την στιγμή είναι το ΠΝ να έχει τα δικά του ναυπηγεία για να τρέξει όπως το ίδιο γνωρίζει τη ναυπήγηση των δικών του πλοίων. Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επιζήμιο γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της, μετά το 1996 με τα Ίμια. Και αφού όλοι όσοι πέρασαν από τα ναυπηγεία χρωστούν σε είδος στο ΠΝ, το οποίο έδωσε προκαταβολές και το είδος σε καράβια που του αποδόθηκε είναι πολύ μικρότερο από το αντίτιμο που πλήρωσε, δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά γιατί τα χρωστουμενα αυτά δεκαετιών να μην του αποδοθούν στο είδος που ονομάζεται ναυπηγεία και είναι ο Σκαραμαγκάς και η Ελευσίνα.

Όταν ένας ιδιώτης χρωστάει, και δεν εννοώ ένας επιχειρηματίας, αλλά εγώ ή εσείς, αν δεν πληρώσουμε τα χρωστούμενα, μας γίνεται κατάσχεση ακινήτου. Το ΠΝ γιατί δεν αποζημιώνεται για τα χρωστούμενα δεκαετιών. Και αυτήν την στιγμή, είναι η πιο δόκιμη περίοδος, καθώς τα δύο αυτά ναυπηγεία βρίσκονται σε εκκαθάριση, δηλαδή δεν υφίσταται ιδιοκτήτης, οπότε είναι και πιο εύκολη η νομική διαδικασία,  καθώς εν προκειμένω υφίσταται και εθνικό συμφέρον.


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

 *Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ