Η απογραφή και τα προσωπικά δεδομένα

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α. 

 

 

Η απογραφή είναι απαραίτητη!

Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει τους πολίτες για να το εμπιστεύονται – η αρχή “Need to know”

Το δελτίο απογραφής είναι αναγκαίο σε ένα κράτος  που οφείλει να λάβει υπ’ όψη του την κατάσταση του πληθυσμού, για να σχεδιάσει στρατηγικά, να διαμορφώσει κατάλληλες πολιτικές και να λάβει μέτρα υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών της.

Όμως….

Κάποιες  ερωτήσεις ξεπερνούν κατά πολύ το αναμενόμενο για την δουλειά αυτή.

Και κυρίως δίνουν την εντύπωση ότι είναι προσπάθεια προσωπικής καταγραφής όλων των στοιχείων προσωπικής κατάστασης των πολιτών σε μία τεράστια βάση δεδομένων.

Και μάλιστα σε μία χώρα όπου δεν διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων, αφού βλέπουμε να έχουν πρόσβαση σε αυτά όχι οι αυστηρά αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί, αλλά και πολλές άλλες υπηρεσίες, δημοσιογράφοι, εταιρείες προώθησης προϊόντων, ιδιωτικοί ερευνητές και κάθε λογής ενδιαφερόμενος που βρίσκει παράνομα πρόσβαση σε αυτά.

Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι εάν διασφαλίζεται από το κράτος η απαγόρευση της πρόσβασης όλων αυτών, αφού και από πλευράς κυβερνο-ασφάλειας δεν παρέχονται οι δέουσες εγγυήσεις (η αδυναμία αυτή αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη).

Συνεπώς είμαι σίγουρος ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν θα υποβάλλουν το απογραφικό δελτίο, είτε θα δηλώσουν ψευδή στοιχεία.

Και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που καθ’ έξη είναι αρνητές των πάντων, αλλά σε αυτούς που έχουν θιγεί με οιονδήποτε τρόπο από την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει την προσωπική τους ζωή, να σεβαστεί τα προσωπικά τους δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσει κατάλληλα και συναφώς όταν πραγματικά χρειάζεται και όχι καταχρηστικά για οιονδήποτε άλλο σκοπό.

(Πέραν του ότι δεν επιτρέπει η δομή και η ηλεκτρονική κατάθεση την δυνατότητα να μην απαντήσει κάποιος σε ερώτημα που δεν θέλει να απαντήσει. Είναι πολύ πιθανόν δηλαδή να γράψει ψευδή στοιχεία ή να μην το υποβάλλει τελικά, με επίπτωση στα πραγματικά ζωτικά στοιχεία της απογραφής).

(π.χ. είναι αδιανόητο να μπορεί να έχει πρόσβαση μία τράπεζα, μία ιδιωτική επιχείρηση δηλαδή που λειτουργεί με σκοπό το επιχειρηματικό κέρδος, σε ΟΛΑ τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών, όχι για να δώσει δάνειο, αλλά για να γίνει οιαδήποτε απλή χρηματοοικονομική πράξη).

Είναι σαφώς θέμα ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ προς το κράτος και τις λειτουργίες που δημιουργούνται ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων (των πολιτών) και κυρίως προς κάποιους αργυρώνητους δημόσιους λειτουργούς και πολιτικούς που ταυτίζονται με το κράτος και οι οποίοι το αξιοποιούν πολλές φορές προς όφελός τους.

ΣΗΜ: Στο ζήτημα της πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα, είναι ζωτικής σημασίας να τηρείται η αρχή “Need to Know“.

 


Περισσότερα άρθρα από το Στέλιο Φενέκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ