Αποστολάκης στη Σύνοδο ΥΠΑΜ: «Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αφορά ολόκληρη την ΕΕ»

Το ζήτημα της «προκλητικής» στάσης της Τουρκίας Αιγαίο και των «παράνομων δραστηριοτήτων» στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο υπουργός Άμυνας

 

 

Το ζήτημα της «προκλητικής» στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και των “παράνομων δραστηριοτήτων” στην κυπριακή ΑΟΖ ήγειρε ο υπουργός ‘Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης στη σημερινή κοινή συνεδρίαση υπουργών ‘Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί το οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στις ισχύουσες συνθήκες επιπλέον τόνισε την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε ο υπουργός ‘Αμυνας μετά το πέρας της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητες της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΕΥ ΕΕ

 

Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που η Κύπρος αντιμετωπίζει το θέμα» και εξέφρασε την ικανοποίησή της Ελλάδας για το γεγονός ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της.

Επισήμανε, δε, ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ». «Έτσι σε πνεύμα αλληλεγγύης η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του”, κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Ερωτηθείς για την αντίδραση των ομολόγων του, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι «όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να σταματήσει αυτή η παράβαση».

ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΕΥ ΕΕ

Οι θεματικές ενότητες της Συνόδου περιελάμβαναν:

-Την αποτίμηση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες G5 Sahel (Burkina Faso, Chad, Mali, Mauritania, Niger), σε επίπεδο κοινής συνόδου Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.

-Την εξέταση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ με έμφαση στις υβριδικές απειλές, παρουσία της Αν. Γενικής Γραμματέα ΝΑΤΟ, κα Gottemoeller.

-Την πρόοδο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) με ανάλυση των Εθνικών Σχεδίων Υλοποίησης (National Implementation Plans) 2019 και αξιολόγησή αυτών.

ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΕΥ ΕΕ

-Την παρουσίαση της έκθεσης εφαρμογής της μακροπρόθεσμης αναθεώρησης του European Defence Agency (EDA).

Στο πλαίσιο των εργασιών του ΣΕΥ ο ΥΕΘΑ υπέγραψε την προγραμματική διευθέτηση (Project Arrangement) βελτίωσης αδειών διασυνοριακών διελεύσεων-κινήσεων στην Ευρώπη, η οποία εντάσσεται σε πρόγραμμα του EDA για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε αναφερόμενος στα διάφορα ζητήματα που συζητήθηκαν ότι:

-Η εμφάνιση των υβριδικών απειλών υπογραμμίζει τη διαρκή εξέλιξη του χαρακτήρα και της μορφής των συγκρούσεων, οι οποίες στο μέλλον θα είναι πιο σύνθετες και δυναμικές. Η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή τους, όπως προκύπτει από τις συντονισμένες ασκήσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και από το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας (Hybrid CoE), αποσκοπεί στην υλοποίηση κοινών δράσεων και στην ενίσχυση της συμπληρωματικότητας, ενδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια, με αξιοποίηση του συνόλου των διαθεσίμων δυνατοτήτων των δύο Οργανισμών.

ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΕΥ ΕΕ

 

-Η Ελλάδα υποστηρίζει έμπρακτα τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) ως εργαλείο ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των κρατών μελών, για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή σε 5 προγράμματα και συμμετέχει σε άλλα 17. Η κατ’ εξαίρεση συμμετοχή τρίτων οντοτήτων σε προγράμματα PESCO δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στα συμφέροντα ασφαλείας της Ένωσης και των κρατών-μελών της. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές δίκαιο αυτής και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΕΥ ΕΕ

-Ο ρόλος του EDA είναι καθοριστικός για την ιεράρχηση προτεραιοτήτων αμυντικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Ο EDA διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συνάφεια και τη διασύνδεση των αμυντικών πρωτοβουλιών των κρατών-μελών. Η αναθεώρηση της απόφασης Συμβουλίου για τον Οργανισμό εκτιμάται θετική, καθώς θα ενισχυθεί ο ρόλος του στην προσπάθεια για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία.

ΥΕΘΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΣΕΥ ΕΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ