Απόστρατοι: Ναύαρχος κάνει ακαδημαϊκή έρευνα για τη ζωή τους (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Εκατοντάδες απόστρατοι, ήδη, έχουν συμμετάσχει στην μεγαλύτερη ίσως έρευνα που γίνεται με την σφραγίδα ελληνικού πανεπιστημίου για τις συνθήκες διαβίωσης των αποστράτων και μάλιστα απο έναν συνάδελφο τους.

Συνέντευξη στον Κώστα Αττία

Τι ποιότητα ζωής έχουν οι απόστρατοι; Πώς αλλάζει η ζωή τους απο την μια μέρα στην άλλη κάνοντας την μετάβαση απο την ζωή του εν ενεργεία Στελέχους σε αυτή του απόστρατου; Επηρεάζεται η υγεία τους, η ψυχολογία τους, η αυτοεκτίμηση τους και η οικογενειακή τους ισορροπία; Πότε χτυπάει η κατάθλιψη την πόρτα;

Αυτά τα ερωτήματα και πολλά ακόμα που ως τώρα η πολιτεία στην καλύτερη περίπτωση έχει αντιμετωπίσει μόνο σποραδικά και κατα περίπτωση θα μπορέσουν σύντομα να απαντηθούν. Και αυτό χάρη στην μεγάλη μελέτη που εκπονεί με όλες τις επιστημονικές προβλέψεις ο Υποναύαρχος (Ο) εα Δ. Γεωργαντάς ΠΝ.  Ήδη εκατοντάδες απόστρατοι του Στρατού Ξηράς έχουν μετάσχει σε ανάλογη έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν σε επιστημονική επιθεώρηση και τώρα ακολουθούν τα απόστρατα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι αν θα αξιοποιηθούν τελικά,συνολικά, απο την πολιτεία τα στοιχεία που θα συλλεγούν, θα αναλυθούν και θα παρουσιαστούν για να βελτιωθεί η ζωή των Στελεχών που κάνουν την μετάβαση απο την ενέργεια στην αποστρατεία.  Το armynow.net που επικοινώνησε με τον Υποναύαρχο (Ο) εα Δ. Γεωργαντά έβαλε αυτό και άλλα ερωτήματα και ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή και η ελληνική πολιτεία θα καταλάβει πως δομές που υπάρχουν για παράδειγμα στο Βρετανικό υπουργείο Άμυνας για να βοηθούν τους απόστρατους δεν είναι πολυτέλεια αλλά απολύτως απαραίτητες.

Στην παρούσα φάση και αφού έχει ολοκληρωθεί μια μεγάλη έρευνα στα απόστρατα Στελέχη του Στρατού Ξηράς το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στα εν αποστρατεία Στελέχη του Π.Ν. με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ, www.eaan.gr) να είναι αρωγός στην προσπάθεια να μετέχουν όσο γίνεται περισσότερα ε.α. Στελέχη.

Συνέντευξη Υποναύαρχου (Ο) εα Δ. Γεωργαντά ΠΝ για την Διερεύνηση Συνθηκών Διαβίωσης Αποστράτων

Ερώτηση : Με δεδομένο πως και εσείς ο ίδιος είστε Απόστρατος, τι σας ώθησε στο να πραγματοποιήσετε έρευνα για την διπλωματική σας εργασία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο που να αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των Αποστράτων; Υπήρξαν προσωπικά βιώματα ή και μαρτυρίες συναδέλφων σας που σας προβλημάτισαν και έτσι προχωράτε και στην επιστημονική έρευνα;

Απάντηση :Η Διπλωματική μου Εργασία εκπονείται στο πλαίσιο των σπουδών στο ΕΑΠ εδώ και μία τετραετία και είναι απαίτηση του προγράμματος σπουδών. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου έχω ήδη εκπονήσει περί τις δεκαπέντε (15) εργασίες, οι οποίες αναφέρονται σε θέματα υγείας, διοίκησης Μονάδων Υγείας, ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης, οργάνωσης υγειονομικού τομέα κ.α. Το θέμα επιλέχθηκε λόγω των εμπειριών μου και των ενδιαφερόντων μου.

Ως απόστρατος πλέον είναι για μένα πρόσφορο το έδαφος να διερευνήσω όντας από την ίδια πλευρά συνθήκες διαβίωσης και όχι μόνο, τις οποίες βιώνουν οι απόστρατοι και πως αυτές επηρεάζουν την ψυχολογική τους κατάσταση, αλλά επίσης και το κατά πόσο προετοιμάζονται μετά από τα τόσα χρόνια ενεργής υπηρεσίας να περάσουν σε αυτή τη νέα κατάσταση.

Ερώτηση : Ποίος είναι ο στόχος της έρευνας: Θα προσπαθήσετε να κάνετε κοινωνούς των αποτελεσμάτων της τα Γενικά Επιτελεία, την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας και την πολιτική ηγεσία;

Απάντηση :Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης, καθώς και η διερεύνηση του άγχους και της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, και πως επηρεάζεται η ποιότητα ζωής των εν αποστρατεία στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ήδη γίνει σε δείγμα περίπου 500 αποστράτων του Στρατού Ξηράς πρόσφατα και γι΄ αυτό ως συνέχεια και κατ΄ αντιστοιχία θέλησα με παρότρυνση του επιβλέποντα καθηγητή μου κ. Σαράφη Παύλου να μελετήσω κι εγώ το ίδιο θέμα στους απόστρατους του Πολεμικού Ναυτικού και να βρω ίσως τυχόν ομοιότητες και διαφορές. Τα αποτελέσματα της μελέτης με δείγμα τους αποστράτους του Στρατού Ξηράς είναι ήδη σε διαδικασία δημοσίευσης στο περιοδικό Military Medicine. Σαφώς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της μελέτης μου τα αποτελέσματα αυτών θα κοινοποιηθούν για κατάλληλη αξιοποίηση στα Γενικά Επιτελεία, την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, το ΥΠΕΘΑ, την πολιτική ηγεσία, στις Ενώσεις των Αποστράτων αξιωματικών και θα είναι στην διάθεση για χρήση τους από όποιον θελήσει να τα χρησιμοποιήσει για όφελος της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού.

Ερώτηση : Στο ερωτηματολόγιό σας υπάρχουν και ερωτήσεις που αφορούν τις σχέσεις με την οικογένεια μετά την Αποστρατεία. Γιατί πιστεύετε πως είναι σημαντικό να μελετήσετε και αυτή την πτυχή:

Απάντηση : Η μετάβαση από την ενεργό υπηρεσία στη μη είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία η οποία δυνατόν να ενεργοποιήσει ψυχολογικές καταστάσεις στον κάθε άνθρωπο και να τον οδηγήσει μέχρι και στην κατάθλιψη. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να γίνει κάποια προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη. Η οικογένεια πρέπει να είναι αρωγός στη διαδικασία αυτή. Η οικογένεια, η οποία αποτελεί κύριο συστατικό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας και συνεπώς θεωρήθηκε σημαντικό η διερεύνηση των οικογενειακών σχέσεων μετά την αποστρατεία.

yponayarxos-georgantas

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Υποναύαρχος (Ο) Δημήτριος Γεωργαντάς ΠΝ ε.α. γεννήθηκε στα Άβδηρα Ξάνθης το 1959. Είναι πτυχιούχος της Οικονομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1983), της ΠΑΤΕΣ / ΣΕΛΕΤΕ (1992), του Μεταπτυχιακού τμήματος Logistics του Πανεπιστημίου Πειραιά (2008) και επί πτυχίω του Μεταπτυχιακού τμήματος της Διοίκησης Μονάδων Υγείας του ΕΑΠ. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1986, τη ΣΠΝ το 2000 και τη ΣΕΘΑ το 2009. Έχει υπηρετήσει σε διάφορους τύπους πλοίων, υπηρεσίες, διοικήσεις και επιτελικές θέσεις ΝΔΑ, ΔΔΜΝ, ΓΕΝ.

Κώστας Αττίας

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ