Περί αποσχίσεων – Η περίπτωση του Κοσόβου

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΟΣΟΒΟ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Δεν είμαι νομικός ωστόσο θυμάμαι πως το 2009 πριν μεταβώ στο Κόσοβο για να αναλάβω τη διοίκηση της Ελληνικής Δύναμης ένα από τα βιβλία που διάβασα ήταν ένας συλλογικός τόμος με τίτλο “Το Κόσοβο” που επιμελήθηκε ο Στέλιος Περράκης.

Εκεί λοιπόν ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου που διετέλεσε και Προϊστάμενος Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας στο ΥΠΕΞ Κων/νος Οικονομίδης υποστηρίζει πως:

Η μονομερής άσκηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης (δλδ χωρίς τη συναίνεση του κυρίαρχου κράτους) προβλέπεται από θεμελιώδη διεθνή, συμβατικά και θεσμικά,  κείμενα μόνο σε τρεις περιπτώσεις:

  1. Λαών υπό αποικιακό ζυγό
  2. Λαών υπό ρατσιστικό ζυγό
  3. Καθεστώς ξένης κατοχής.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι θεμελιώδεις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους και του απαραβίαστου των συνόρων.

Υπήρξε ωστόσο η γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης  σύμφωνα με την οποία η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο.

Όμως ξέρουμε πως πολλές φορές το όργανο αυτό εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες.

Ωστόσο φοβούμενο μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου έσπευσε να διευκρινίσει πως η περίπτωση του Κοσσόβου είναι μοναδική.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ