Η αποτροπή προϋποθέτει αποφασιστικότητα που σχετίζεται με την πολιτική βούληση

ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Οι απειλές του Ερντογάν και των άλλων Τούρκων αξιωματούχων ξαναβάζουν στην κουβέντα το ζήτημα της αποτροπής.

Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν ισχυρές ένοπλές δυνάμεις που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης αποφασιστικότητας που σχετίζεται με την πολιτική βούληση.

Αποφασιστικότητα σημαίνει πως είσαι έτοιμος να αντιδράσεις δυναμικά χωρίς δεύτερες σκέψεις,  εξουδετερώνοντας την όποια τουρκική ενέργεια κι αν αυτό δεν είναι εφικτό με δεδομένο πως ο αντίπαλος έχει την πρωτοβουλία να του επιφέρεις ισχυρό πλήγμα σε χώρο-στόχο που εσύ θα επιλέξεις χωρίς να λαμβάνεις υπόψη το οποιοδήποτε κόστος.

Σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση υπάρχουν απώλειες.

Αν δεν είσαι έτοιμος να δεχτείς πως θα έχεις απώλειες (που σημαίνει έχεις εξασφαλίσει εσωτερική νομιμοποίηση) τότε η ήττα είναι το πλέον πιθανό αποτέλεσμα.

Εάν στην κατάρριψη ενός ελικοπτέρου, ενός αεροπλάνου, στην προσβολή ενός πλοίου ή στην κατάληψη μιας βραχονησίδας φοβηθείς και σταματήσεις τρέχοντας στη διεθνή κοινότητα να καταγγείλεις την Τουρκία έχεις τελειώσει.

Αποφασιστικότητα σημαίνει δεν σταματάς ούτε σε παρέμβαση του ΝΑΤΟ (σε αυτό επενδύει η Τουρκία μετά την πολεμική της ενέργεια) αν δεν επιφέρεις κατ’ ελάχιστο ένα άμεσο αντίστοιχο ισχυρό πλήγμα και βέβαια εάν δεν ανακαταλάβεις τυχόν καταληφθέν νησί ή βραχονησίδα αντί αποδοχής γκρίζων ζωνών.

Κι όλα αυτά για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, που σημαίνει να μην χρειαστεί να τα κάνεις, θα πρέπει να έχει πειστεί  η Τουρκία και η διεθνής κοινότητα πως θα τα κάνεις χωρίς περιστροφές και πισωγυρίσματα.

Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, σε ποιο επίπεδο και ποια τα αποτελέσματα… αυτό είναι το ερώτημα…

 


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ