Τι είναι η αποτροπή και πότε αυτή είναι αξιόπιστη;

ΑΠΟΤΡΟΠΗ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, Αντιστράτηγος ε.α., Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας»

 

Περί …αποτροπής!

Να ξαναπούμε λοιπόν κάποια πράγματα για την αποτροπή μιας και άρχισε πάλι η συζήτηση για αυτήν  για αυτή και όλα δείχνουν ότι πάμπολλοι  χρησιμοποιούν την λέξη  σαν να είναι “θυμιατό για να εξορκίζει το κακό”  όπως  λέει εύστοχα και ο καλός μου φίλος Στρατηγός ε.α. Παναγιώτης Γκαρτζονίκας!

Τι είναι όμως αποτροπή και πότε αυτή είναι… αξιόπιστη;

Πέρα από τις πολλές θεωρίες που υπάρχουν, με πολύ απλά λόγια:

«Αποτροπή είναι η αντίληψη που έχει ο αντίπαλος, μετά από εκτίμηση και πριν αποφασίσει να ενεργήσει, ότι σε οποιασδήποτε μορφής χαμηλής ή υψηλής εντάσεως σύγκρουση που θα προκαλέσει το κόστος που θα καταβάλει θα είναι μεγαλύτερο ή τουλάχιστον ίσο με το όφελος που επιδιώκει».

Κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ξανά και μάλιστα εμφατικά ότι η Αποτροπή έχει σχέση με την αντίληψη που έχει ο αντίπαλος και όχι με τις ατάκες που χρησιμοποιούνται από σχετικούς και ασχέτους και φυσικά ούτε με την υπερπαραγωγή φωτογραφικών και κινηματογραφικών στιγμιότυπων.

Είναι λοιπόν αξιόπιστη όταν αυτή πείθει την αντίπαλο ότι θα «χρησιμοποιηθεί» και ότι δεν πρόκειται για μία… μπλόφα!

Μετά τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι για να έχουμε αξιόπιστη Αποτροπή, απαιτούνται δυνατότητες και μέσα αλλά κυρίως διακηρυκτική πειθώ ότι υπάρχει η πολιτική βούληση αυτές οι δυνατότητες και τα μέσα να χρησιμοποιηθούν κατά του επιβουλέα και να τον… «ματώσουν» ανεπανόρθωτα.

AΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΙ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΧΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ!

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΣΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝ Ο ΕΠΙΒΟΥΛΕΑΣ ΓΝΩΡΖΕΊ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΡΑΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΕΙΣ ΤΟ… ΠΗΛΙΚΙΟΝ!

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ