Αργοναύτης 2017: Η Κυπριακή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Αργοναύτης 2017: Με πολυεθνική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης απαντά η Λευκωσία στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ! Μαζί της Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ και Αίγυπτος

 

Πολλαπλά μηνύματα στην Τουρκία στέλνουν οι Κύπρος και οι σύμμαχες χώρες για τον ποιος έχει τον έλεγχο στην θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει το νησί και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία και οι εμπλεκόμενες χώρες δήλωσαν έτοιμες να επέμβουν σε περίπτωση ατυχήματος σε όλο το θαλάσσιο χώρο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση κρίσης στη Μέση Ανατολή ή και σε έκτακτα περιστατικά κατά τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δείτε τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

Συνεχίστηκε την Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017, με απόλυτη επιτυχία η 3η Φάση της Πολυεθνικής Άσκησης Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ-2017», που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ), εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.
Το σενάριο περιλάμβανε σοβαρό ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα, και συγκεκριμένα ατύχημα με επιβατικό πλοίο, καθώς και σενάριο αεροδιακομιδής ναυαγών (MEDEVAC).

Στην ημερήσια Άσκηση Ε-Δ, συμμετείχαν συνολικά δέκα (10) Αεροπορικά και δώδεκα (12) Ναυτικά Μέσα, καθώς και προσωπικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, υπό το συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ.

 
Ο συντονισμός της επιχείρησης καθώς και η διαχείριση της κρίσης κατά την 3η Φάση, εκτελέστηκαν για πρώτη φορά φέτος από το νέο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στο οποίο συγκλήθηκε και η Συντονιστική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεως (ΣΟΧΚ), η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων Κρατικών Υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Ε-Δ μαζικής διάσωσης αμάχων που μεταφέρονται με πλοία από πολεμική ζώνη.

 

Το ΚΣΕΔ και οι άλλες συμμετέχουσες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας σε συνεργασία με Αεροναυτικές Δυνάμεις φίλιων Κρατών απέδειξαν ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιονδήποτε περιστατικών εκτάκτου ανάγκης σε όλο το θαλάσσιο χώρο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση κρίσης στη Μέση Ανατολή ή και σε έκτακτα περιστατικά κατά τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την άσκηση Ε-Δ έγινε δοκιμή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συσκευών εντοπισμού ναυαγών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Lynseus 2 Market.
Επίσης, κατά την άσκηση ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το σύστημα Παράκτιας Παρατήρησης του ΚΣΕΔ και έγινε χρήση τόσο των θερμικών καμερών μεγάλης εμβέλειας επί οχημάτων, όσο και των μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

 

Η άσκηση συνεχίστηκε το βράδυ με την πραγματοποίηση νυχτερινού επεισοδίου το σενάριο του οποίου αφορά σοβαρό ατύχημα με προσθαλάσσωση επιβατηγού αεροσκάφους στην ανοιχτή θάλασσα κατά τη διάρκεια μεταφοράς αμάχων από χώρα κρίσης στη Μέση Ανατολή προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας.


armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ