Αρμενία: Μια πρώτη αποτίμηση από τα αποτελέσματα των εκλογών

ΑΡΜΕΝΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος

 

Παρά την ήττα στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, παρά την δύσκολη Συμφωνία της 10ης Νοεμβρίου, παρά την διείσδυση Αζέρων στρατιωτών στα εδάφη της Αρμενίας, πάρα την αποτυχία της επιστροφής των αιχμαλώτων πολέμου και παρά την τοξική ρητορική που είχε υιοθετήσει, ο πρωθυπουργός Nikol Pashinyan αναδείχθηκε νικητής των εκλογών (με 53%) και φαίνεται να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνική Συνέλευση.

Η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων αποδείχθηκε αναξιόπιστη, καθώς οι περισσότερες απ’αυτές έδειχναν ότι θα έχουμε ντέρμπι μεταξύ Pashinyan και Kocharyan, ενώ άλλες προεξοφλούσαν την νίκη του Kocharyan (ο οποίος φαίνεται να λαμβάνει το 21% των ψήφων). Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων δεν αποκάλυπτε το τι θα ψηφίσει στις εκλογές και αυτό δικαιολογεί, εν μέρει, την αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι ο αρμενικός λαός δεν θέλει την επιστροφή της παλιάς διεφθαρμένης και (ημι)αυταρχικής πολιτικής ελίτ.

Απ’ότι φαίνεται θα έχουμε τρικομματική Βουλή. Τρίτο κόμμα/συνασπισμός που εισέρχεται, μετά το κόμμα του Pashinyan και τον συνασπισμό του Kocharyan, είναι ο συνασπισμός του πρώην προέδρου Serzh Sargsyan τον οποίον «εκθρόνισε» ο Pashinyan το 2018 με την λεγόμενη «Βελούδινη Επανάσταση».

Στην Βουλή δεν κατάφερε να μπει το κόμμα του φιλορώσου και συντηρητικού επιχειρηματία Gagik Tsarukyan ο οποίος, από τότε που μπήκε στην πολιτική το 2007, πάντοτε εξασφάλιζε την δεύτερη θέση.

Το καλό νέο είναι ότι μάλλον δεν θα ξεσπάσουν νέες αναταραχές. Με τουλάχιστον 30% διαφορά μεταξύ Pashinyan και Kocharyan, ο δεύτερος δεν μπορεί να αμφισβητήσει ανοικτά το αποτέλεσμα και να καλέσει τους υποστηρικτές του να βγουν στον δρόμο, ειδικά από την στιγμή που οι διεθνείς παρατηρητές δεν κάνουν λόγο για μαζικές παραβιάσεις των δημοκρατικών κανόνων κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Ένα ακόμη καλό νέο είναι ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η εκλογική διαδικασία ήταν δημοκρατική και δεν είχαμε φαινόμενα μαζικής βίας, τρομοκρατίας, εξαγοράς ψήφων ή νοθείας.

Τα φιλοευρωπαϊκά, φιλοδυτικά και αντιρωσικά κόμματα συγκέντρωσαν το 8% περίπου των ψήφων. Η αρμενική κοινωνία παραμένει φιλορωσική ή πιο σωστά ρεαλιστική, καθώς γνωρίζει ότι χωρίς την Ρωσία δεν μπορεί να να είναι ασφαλής βρισκόμενη ανάμεσα σε μια αναθεωρητική Τουρκία και ένα εχθρικό Αζερμπαϊτζάν.

Ο Pashinyan έχει, μεταξύ άλλων, να κάνει αγώνα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την αρμενική διασπορά. Το κόμμα το οποίο κυριαρχεί στην διασπορά είναι η Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία (Dashnaktsutyun). Στην Αρμενία, το Dashnaktsutyun κατέβηκε με τον κύριο αντίπαλο του Pashinyan, δηλαδή τον Robert Kocharyan. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Pashinyan χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα εναντίον του Dashnaktsutyun. Η Αρμενία, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από την βοήθεια της διασποράς. Ο Pashinyan λοιπόν πρέπει να επαναπροσεγγίσει την διασπορά δηλαδή το Dashnaktsutyun.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ