Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι “κοινές αξίες” με τη Σαουδική Αραβία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Με αφορμή ακριβώς το ίδιο θέμα που είχε αναρτήσει ο ίδιος ιστότοπος πριν ένα μήνα (και το δημοσιεύει ξανά σήμερα ελάχιστα παραλλαγμένο προφανώς για εμπέδωση

Η απάντηση στη δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ ότι «έχουμε κοινές αξίες με τη Σαουδική Αραβία» σε βίντεο…

είχα δημοσιεύσει το άρθρο για τις “κοινές αξίες” και τι εννοείται όταν αρκετοί πολιτικοί μιλούν για κοινές αξίες με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο:

Υπάρχουν “κοινές αξίες” μεταξύ Δύσης και μουσουλμανικού κόσμου;

Καθώς οφείλουμε να πούμε, ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και η δήλωσή του υπάρχει στο YouTube αυτούσια και όχι κομμένη και ραμμένη στο τι ο καθένας θέλει να παρουσιάσει, μιλά για κοινές αξίες και στόχους Ελλάδας με Σαουδική Αραβία που αφορούν την ειρηνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Για του λόγου το αληθές παραθέτω τη δήλωση του Αρχηγού με την επίμαχη φράση

Αλλά πραγματικά χρειάζεται ερμηνεία όλο αυτό γιατί ενώ ο συγκεκριμένος ιστότοπος, όταν ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του και μέχρι περίπου πριν ένα χρόνο με όλες τις κινήσεις και τις ενέργειές του κ. Φλώρου συμφωνούσε, ενώ τώρα που κρίνεται ο συν ένα χρόνος παραμονής του στην ηγεσία των ΕΔ, ξαφνικά ο κ. Φλώρος τα κάνει όλα λάθος!

Ενδεικτικά παραθέτω σχετική αρθρογραφία

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στη Σαουδική Αραβία

Συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ με τον Σαουδάραβα ομόλογο του

Άλμα με αλεξίπτωτο από τον Α/ΓΕΕΘΑ- Φωτογραφίες και βίντεο

Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρος: “Ο μοναδικός τρόπος αποτροπής είναι να προετοιμαστούμε για πόλεμο”

Κων.Φλώρος: Έφυγε Υπαρχηγός, επέστρεψε Αρχηγός είναι πάντα Καταδρομέας

Α/ΓΕΕΘΑ: “Δεν θα περιμένουμε άλλους να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση”

Από εκεί και ύστερα, μιλώντας καθαρά ως πολίτης δεν ξέρω πόσο δόκιμο είναι τη συγκεκριμένη περίοδο, με έναν γείτονα που για να συσπειρώσει τον ίδιο τον λαό του, έχει καταστεί πολύ επικίνδυνος, εμείς να “πυροβολούμε” τον Αρχηγό. Κάτι ανάλογο είχε αναφέρει στο παρελθόν και ο ίδιος ο ιστότοπος μέσω σχετικού άρθρου του

“Οι Tούρκοι σχεδιάζουν εισβολή και εμείς πυροβολούμε τον Αρχηγό”

Ο νυν Αρχηγός, όπως αποδεικνύεται, και ενώ πολλές φορές σε αυτές τις θέσεις υπάρχει και η πτυχή του κομματικοποιημένου, είναι ίσως ο μόνος που κατέχει αυτή την ιδιότητα στη βάση των επιχειρησιακών προσόντων του και μόνο. Γιατί από το 2015 και μέχρι σήμερα υπηρέτησε σε θέσεις ηγετικές των ΕΔ (ήταν τέως Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ) και φυσικά σήμερα κατέχει το υπέρτατο αξίωμα των ΕΔ. Δηλαδή παρά το αξίωμα που είχε το 2019 (Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ), ωστόσο κρίθηκε το 2020 στη βάση και μόνο των αδιαμφισβήτητων προσόντων του.

Δηλαδή η νέα τότε Κυβέρνηση του 2020 όχι μόνο δεν τον αντικατέστησε, αλλά τον αναβάθμισε…. και αυτό υποδηλώνει πολλά και κυρίως ότι είναι μία ηγετική φυσιογνωμία που αυτήν την στιγμή στη δημόσια σφαίρα της χώρας είναι το παράδειγμα ότι κατέχει αξίωμα στη βάση της αξίας του και μόνο. Είναι το ελπιδοφόρο παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η αξία όχι μόνο δεν χάνεται, αλλά πάντοτε στο τέλος επιβραβεύεται.

 


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

 *Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ