Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος επισκέφθηκε το Α/Τ ΒΕΛΟΣ – ΦΩΤΟ

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΕΘΑ ΦΛΩΡΟΣ Α/Τ ΒΕΛΟΣ

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) «ΒΕΛΟΣ» Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (Μ.Α.Α.), στη Θεσσαλονίκη,την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του, ξεναγήθηκε επί του πλοίου και ενημερώθηκε για τις επισκέψεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για το κοινό.

Το Αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα (Μ.Α.Α.) έχει σπάσει ήδη το ρεκόρ των 107.000 επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΕΘΑ ΦΛΩΡΟΣ Α/Τ ΒΕΛΟΣ

Η ιστορία του «ΒΕΛΟΥΣ»

Το Αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1942 στα ναυπηγεία της Βοστώνης και τον Μάιο του 1943 μπήκε σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ως USS Charrette (DD-581).

Ήταν ένα από τα 175, ιδίου τύπου πολεμικά πλοία κρούσεως που κατασκευάστηκαν τότε και προοριζόταν για επιχειρήσεις σε ανοικτή θάλασσα. Σήμερα σώζονται τέσσερα πλοία αυτού του τύπου, 3 στις ΗΠΑ και 1 στην Ελλάδα.

Συμμετείχε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παίρνοντας, μεταξύ άλλων, μέρος στις περισσότερες συμμαχικές αποστολές εναντίον των Ιαπώνων.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΕΘΑ ΦΛΩΡΟΣ Α/Τ ΒΕΛΟΣ

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1946 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ και παροπλίστηκε τον Ιανουάριο του 1947.

Το 1958 εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια για να παραληφθεί τον Ιούλιο του επόμενου έτους από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με πρώτο κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο, Γ. Μόραλη και κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου του 1959.

Στη διάρκεια της 32χρονης υπηρεσίας του στο ελληνικό ναυτικό γνώρισε 34 κυβερνήτες και διένυσε 320.000 ναυτικά μίλια.

Το «ΒΕΛΟΣ» συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις – αποστολές, καθώς και στις ελληνοτουρκικές κρίσεις των ετών 1964, 1967, 1974, 1987.

Στις 23 Μαΐου 1973 το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. Παππά ΠΝ, αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών, μετά την προδοσία του σχεδιαζόμενου αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού. Το πλοίο κατέπλευσε στο FIUMICINO της Ιταλίας, όπου ο Κυβερνήτης, έξι (6) Αξιωματικοί και εικοσιπέντε (25) Υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολίτικοι εξόριστοι.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1991 το πλοίο παροπλίσθηκε αφού είχε διανύσει συνολικά 362,662 Ναυτικά μίλια Το 1994 με απόφαση του ΥΕΘΑ/ΓΕΒ χαρακτηρίστηκε ως “Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα “Α/Τ ΒΕΛΟΣ” και ελλιμενίσθη στο Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ.

Το πλοίο φυλάσσει αρχειακό υλικό και ελληνικές και ξένες εφημερίδες του 1973 με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ