Αρχηγός ΓΕΣ: Στο μνημείο του Σκαρλάτου Ρωσσέτη ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης 8 Μ/Π ΤΑΞ – VIII MΠ «ΗΠΕΙΡΟΣ» και το μνημείο του Εύελπη IIας Τάξης Σκαρλάτου Ρωσσέτη. Δείτε τις φωτογραφίες

 

 

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεών του σε Σχηματισμούς και Μονάδες του Στρατού Ξηράς, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (8 Μ/Π ΤΑΞ – VIII MΠ «ΗΠΕΙΡΟΣ»).

Επισκέφθηκε το Στρατηγείο και Μονάδες του Σχηματισμού, καθώς και υπό ανακαίνιση διαμερίσματα ΣΟΜΥ, στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων.

Επιπρόσθετα, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, πλησίον του χωριού ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων του Νομού Ιωαννίνων,  όπου κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, έχασε τη ζωή του, ηρωικά μαχόμενος, ο Εύελπις ΙΙας Τάξης, Σκαρλάτος Ρωσσέτης.

Στο πλαίσιο των δράσεων απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στους ήρωες κατά τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, η 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία προέβη πρόσφατα σε εργασίες συντήρησης του Ιερού Ναού.

Διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Σχηματισμού, το εξαίρετο ηθικό και η αισιοδοξία που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού.

 

Ποιος είναι ο Σκαρλάτος Ρωσσέτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1892 και φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Ο πατέρας του Σωτήριος Ρωσσέτης ήταν Ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού.

Στους Α’ Βαλκανικούς Πολέμους η Σχολή Ευελπίδων διέκοψε τη λειτουργία της επί έξι και πλέον μήνες. Οι σπουδαστές επιστρατεύτηκαν κι έλαβαν μέρος στον πόλεμο, με τους Ευέλπιδες της ΙΙης Τάξης να ονομάζονται – προάγονται σε λοχίες.

Ο Εύελπις – Λοχίας Σκαρλάτος Ρωσσέτης μετέβη στα πεδία των μαχών Μπιζανίου και εκτελούσε τα καθήκοντα Υπασπιστή του Λοχαγού Σταύρου Ρήγα.

Στις 2 Δεκεμβρίου οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν από τις εξωτερικές περιμέτρους των οχυρώσεων του Μπιζανίου και την επόμενη οι μάχες συνεχίζονταν καθώς οι Έλληνες προσέγγιζαν στα οχυρωματικά έργα σε απόσταση 500 μέτρων. Σ’ αυτό το διήμερο ο Ρωσσέτης εκτελούσε τα καθήκοντά του με τόλμη και ανδρεία.

Στις 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίθεση των Τούρκων κατά των Ελλήνων Ευζώνων. Ο Σκαρλάτος Ρωσσέτης εθεάθη, κατά τον Λοχαγό Σταύρο Ρήγα, να λογχίζει τους Τούρκους κι όταν εκείνοι οπισθωχώρησαν ο νεαρός Εύελπις βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της καταδίωξης.

Ξαφνικά βλέπει έναν τούρκο με πελώρια σωματική διάπλαση να επιτίθεται εναντίον έλληνα σκοπού, τον οποίο κατόρθωσε να φιμώσει. Οι δύο αντίπαλοι άρχισαν να παλεύουν. Ο Ρωσσέτης δεν δίστασε στιγμή μόλις αντιλήφθηκε το περιστατικό. Αν και άοπλος, όρμησε πανω τους απέσπασε τη λόγχη του δικού μας και τη βύθισε στο στήθος του Τούρκου που έπεσε κάτω νεκρός.

Η μοίρα δεν ήθελε να ζήσει ο γενναίος Εύελπις. Απέναντι σε ένα χαμηλό λόφο υπήρχαν Τούρκοι που αντιλήφθηκαν τη σκηνή. Άρχισαν αμέσως πυρ ομαδών κατά των δύο Ελλήνων που έπεσαν κάτω νεκροί. Ο Ρωσσέτης χτυπήθηκε στο κεφάλι κι εξέπνευσε αμέσως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ