Τα ανησυχητικά μηνύματα από τις κοινές ασκήσεις Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν

ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για θέματα Μ. Ανατολής, Ευρασίας

Μία είδηση που δεν είδαμε στα ελληνικά ΜΜΕ:

Οι ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική άσκηση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι κοινές ασκήσεις έγιναν μόλις 300 μέτρα από τις ρωσικές θέσεις στον διάδρομο του Lachin, δηλαδή τον διάδρομο που συνδέει την Αρμενία με το Αρτσάχ ο οποίος ελέγχεται από τους Ρώσους «κυανόκρανους» και τις αρμενικές δυνάμεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Γιατί αποφασίστηκε να γίνουν οι κοινές ασκήσεις εκεί και όχι αλλού;

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η εν λόγω στρατιωτική άσκηση είναι μια αντίδραση του Μπακού στις πρόσφατες ενέργειες των Ρώσων οι οποίες περιλαμβάνουν:

– Συχνές στρατιωτικές ασκήσεις με τις αρμενικές δυνάμεις στο Αρτσάχ.

– Την αναφορά της Ρωσίας στην «Δημορκατία του Ναγκόρνο Κραμπάχ» την οποία μέχρι τώρα αποκαλούσε «αρμενική διοίκηση του Καραμπάχ».

– Την συνεργασία των Ρώσων στρατιωτών με τις αρχές του Αρτσάχ σε μια σειρά ζητημάτων.

– Την συνάντηση του προέδρου του Αρτσάχ με τον Ρώσο εκπρόσωπο της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ στο Γερεβάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Άλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για μια στρατηγική εκ μέρους της Άγκυρας για την μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο, κάτι το οποίο ούτε η Ρωσία, ούτε το Ιράν ούτε η Αρμενία επιθυμούν.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Πάντως οι ενέργειες της Τουρκίας απομακρύνουν την συζήτηση περί ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας στην οποία αναφέρθηκαν πρόσφατα τόσο ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikol Pashinyan όσο και ο Τούρκος πρόεδρος R. T. Erdoğan.


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ