Η Ασπίδα του Ευφράτη βάφτηκε στο αίμα! Ο Ερντογάν εκλιπαρεί για βοήθεια

Οδυνηρές είναι οι τουρκικές απώλειες στην επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη στη Συρία. ο Ερντογάν τώρα εκλιπαρείγια την στήριξη των Αμερικανών και των Ρώσων. 


 

Γράφει ειδικός συνεργάτης

Κατά τον 5ο μήνα της επιχείρησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλοτουρκικών στοιχείων του κατ΄ ευφημισμόν Ελεύθερου Συριακού Στρατού έγινε εφικτή η κατάληψη της πόλης Αλ-Μπάμπ και των γειτονικών πόλεων Qabasin και Al-Bezah ( ως αποτέλεσμα κύρια της μεγάλης απροσδόκητης τακτικής υποχώρησης του Ισλαμικού κράτους).

Η κατάληψη της Αλ-Μπάμπ (Πύλη στα Αραβικά) είναι κομβικής σημασίας για την Τουρκία.

Και τούτο γιατί:

  1. Επιτρέπει στις Τ.Ε.Δ. να απειλούν το Χαλέπι και να ματαιώσουν τα σχέδια των Κούρδων για συνένωση των Κουρδικών καντονίων κάτι που θα τους θέσει σε θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το μέλλον της Συρίας.
  2. Δύναται να αποτελέσει την βάση για τις Τ.Ε.Δ. σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν και επέλθει νέα έκρηξη των πολεμικών συγκρούσεων.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της Ασπίδας του Ευφράτη είναι όντως τρομακτικός για τα τουρκικά δεδομένα. 68 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί (οι 56 σκοτώθηκαν κατά την πολιορκία της Aλ-Μπάμπ), 386 τραυματίες, 30 τουρκικά άρματα μάχης κατεστραμμένα καθώς και 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός μετρά 469 νεκρούς και 1712 τραυματίες και όλα αυτά για να βρεθούν οι πιστές δυνάμεις στην Άγκυρα (11000 τουλάχιστον οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται σε Συριακό έδαφος).

Με την κατάληψη της πόλης Αλ-Μπάμπ πλέον σε μια ακτίνα περί των 15 χλμ οι δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ βρίσκονται απέναντι στις φιλοτουρκικές δυνάμεις της Ασπίδας του Ευφράτη.

Να σημειωθεί πως τόσο η Ρωσία όσο και το καθεστώς Ασαντ έχουν καταδείξει πως δεν επιδέχονται καμιά κλιμάκωση των εχθροπραξιών και πως η τουρκική επιθετικότητα-παρουσία έχει πλέον οριοθετηθεί στον Συριακό χώρο.

Αντίδραση Ταγίπ

Η (σπασμωδική) αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην κατάσταση αυτή  είναι όμοια με αυτή του μέντορα του, ναζιστή Αδόλφου Χίτλερ μπροστά στην συντριβή του από τον Ρωσικό στρατό.

Βαφτίζει τα φαντάσματα του τουρκικού στρατού (της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ ως επαίρεται) στην Συρία ως ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις ικανές να επιτύχουν κάθε στόχο.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο εκθειάζει με την κάθε ευκαιρία την τουρκική αμυντική βιομηχανία και τα επιτεύγματα της ως πολλαπλασιαστικό παράγοντα της ισχύος των Τ.Ε.Δ. την ώρα που δημοσιεύματα και στον τουρκικό τύπο κάνουν λόγο για υπερεκτίμηση της κατάστασης.

Αναγορεύει δε τα υπολείμματα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σε ισχυρές πολιτοφυλακές οι οποίες στηρίζουν-υποστηρίζουν τις Τ.Ε.Δ. Τουρκικές ήττες φυσικά δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν, υπάρχουν παρά μόνο νίκες έστω και φανταστικές.

Στο παρασκήνιο επιδόθηκε σε έναν νέο γύρο διπλωματικών επαφών με τις μοναρχίες του Κόλπου με σκοπό να θέσει τέρμα στην χρηματοδότηση του ισλαμικού κράτους ώστε να αποδυναμωθεί.

Επιζητά ταυτόχρονα και μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση προς την Τουρκία προκειμένου να μπορέσει να εδραιωθεί στην Συρία. Εκλιπαρεί τέλος για την στρατιωτική στήριξη των Αμερικανών και των Ρώσων την ώρα που προσδοκά να αντλήσει οφέλη απο την μεταξύ τους ασυμφωνία Τουρκικοί σχεδιασμοί για Ιεράπολη-Ράκκα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δημόσια δήλωση ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις που μετέχουν σε επιχείρηση ανακατάληψης της Al Bab μετά το πέρας της θα κατευθυνθούν στην Ιεράπολη της Συρίας και στην Ράκκα.

Αυτή η δήλωση σκοντάφτει στην δέσμευση του πρός την Ρωσία για διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και της διπλωματικής επίλυσης της συριακής κρίσης.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσφατα δήλωσε πως “Ο στόχος της Ρωσίας στην Συρία είναι η «σταθεροποίηση μιας νόμιμης εξουσίας» Σκοντάφτει επίσης στον Κουρδικό παράγοντα και στις ισχυρή προστασία την οποία αυτός χαίρει απο τις ΗΠΑ,την Ρωσία,το Ιράν και το Ιράκ.

Επίσης οι μέχρι σήμερα εξελίξεις της τουρκικής εισβολής στην Συρία κατέδειξαν πως ούτε οι Τ.Ε.Δ. ούτε και το συνονθύλευμα των φιλοτουρκικών στοιχείων και των ισλαμιστών τζιχαντιστών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού είναι ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τόσο την Κουρδική πολιτοφυλακή YPG όσο και το Ισλαμικό κράτος. Σκοντάφτει στο σοβαρό πολιτικό κόστος που θα προκαλούσαν οι μεγαλύτερες τουρκικές απώλειες, ενόψει του δημοψηφίσματος.

Υπάρχουν αναφορές πως η Τουρκία σχεδιάζει να επιτεθεί και κατά των Κούρδων στο καντόνι της Afrin. Ως στόχος θεωρείται η πόλη Tall Rifat.

Η Κουρδική πολιτοφυλακή ΥPG την κατέλαβε το 2016 και την ενέταξε στην Ροζάβα. Εκτοτε οι Κούρδοι έχουν προχωρήσει σε σοβαρή αμυντική οχύρωση τόσο της ίδιας της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Οπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι δυνάμεις των φιλοτουρκικών παραστρατιωτικών ομάδων είναι ανεπαρκείς σε όλα τα επίπεδα για να μπορέσουν αν αντιμετωπίσουν με αξιώσεις τους σκληροτράχηλους Κούρδους της YPG.

Το δε άνοιγμα δε ενός τέτοιου μετώπου θα προκαλέσει περισσότερες επιπλοκές. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) απαντώντας στις τουρκικές αυτές προσκλήσεις κατά των Κουρδικών καντονίων στην Ροζάβα (βομβαρδισμοί πυροβολικού,αεροπορίας,δολοφονίες εν ψυχρώ αμάχων) επιτέθηκαν κατά των φιλοτουρκικών δυνάμεων καταλαμβάνοντας το χωριό Mareen πλησίον της πόλης Αζάζ.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως άγνωστη παράμετρος παραμένει το πλέγμα των σχέσεων Κούρδων PYD (Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης) και του καθεστώτος Ασαντ. Οι δύο πλευρές έχουν αντιπαρατεθεί κατά το παρελθόν σε στρατιωτικό επίπεδο. (βλ. Χασσάκα)

Δημοσιεύματα φέρουν τις καθεστωτικές δυνάμεις να ζητούν την αποχώρηση της YPG απο τις περιοχές που κατέλαβε στο Χαλέπι.

Το δε καντόνι της Αφρίν “αναπνέει” κυρίως χάρις το καθεστώς Ασαντ.Η εξέλιξη της σχέσης αυτής θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τους σχεδιασμούς των Κούρδων σε Ροζάβα (Β.Συρία).

Τι εισπράττει

Εδώ και τρείς μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκκα με την κωδική ονομασία Οργή του Ευφράτη απο τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF),μια συμμαχία στην οποία μετέχουν Κούρδοι, Τουρκμένοι και Άραβες της Συρίας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου, 2016 απο το χωριό Η Ayn Issa, περίπου 50 χλμ. από Ράκκα και σήμερα οι SDF απέχουν περίπου 7 χιλιόμετρα απο το κέντρο της.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός αναφέρει 230 χωριά απελευθερωμένα, και μια έκταση περί των 3200 τ.χλμ.

Οι μέχρι στιγμής απώλειες για το Ισλαμικό κράτος ανέρχονται σε 620 άνδρες, -ανάμεσα τους κορυφαία στελέχη του Ισλαμικού κράτους στην Ράκκα-.

Οι τοπικές αραβικές φυλές διάκεινται φιλικά προς την Οργή του Ευφράτη με αποτέλεσμα οι τοπικές πολιτοφυλακές να συντάσσονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF),ενισχύοντας τες σε σημαντικό βαθμό.

Η επιχείρηση υποστηρίζεται εξαρχής από τις ΗΠΑ με την παροχή βοήθειας σε όλα τα επίπεδα (ελαφρύς οπλισμός,πυρομαχικά,ιατρικά εφόδια,ειδικές δυνάμεις σε ρόλο συμβούλων καθώς και αεροπορική υποστήριξη).

Στις 31 του Γενάρη του 2017 – υπό την ηγεσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ- οι ΗΠΑ επίσημα απέστειλαν βαρύ οπλισμό στις SDF. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου σε πρόσφατη τοποθέτηση του κάνει λόγο για συντεταγμένη αποχώρηση της ηγετικής ομάδας του ISIS, η οποία και αποτελούσε την ραχοκοκαλιά της οργάνωσης στην Ράκκα με κατεύθυνση την πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ καθώς σφίγγει ο κλοιός.

Επί μήνες η Αμερικανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει την Ράκκα Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα φέρουν και ρωσικά βομβαρδιστικά να πραγματοποιούν εξόδους κατά στόχων του ισλαμικού κράτους εντός της πόλης. Αμερικανικές πηγές αναφέρουν επίσης πως η ανακατάληψη της πόλης θα είναι μια επίπονη διαδικασία (ως της Μοσούλης) και αφήνουν να εννοηθεί πως θα υπάρξει και συνδρομή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην ανακατάληψη της.

Παράλληλα διαφαίνεται μια παρασκηνιακή συνεργασία Μόσχας-Ουάσινγκτον στις επιχειρήσεις για την κατάληψη της Ράκκα.

Τούτων δοθέντων προκύπτει πώς:

  1. H δυναμική τόσο της SDF όσο και της Κουρδικής πολιτοφυλακής YPG είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Η εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης τους με τις ΗΠΑ προκαλεί έναν νέο πονοκέφαλο στην Άγκυρα.
  2. Η οριοθέτηση της τουρκικής επιθετικότητας φαλκιδεύει τους όποιους τουρκικούς σχεδιασμούς για τουρκοποίηση του άξονα Τζαραμπλούς-Αζάζ.
  3. Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας,για κατάληψη της Ιεράπολης και της Ράκκα, για κατάληψη του καντονίου της Afrin είναι έωλοι. Η Τουρκία είναι φανερό πως δεν διαθέτει κανένα σχέδιο εξόδου απο την Συριακή κρίση με αποτέλεσμα να βουλιάζει όλο και περισσότερο στον Συριακό βάλτο
  4. Ο Κουρδικός παράγοντας αναβαθμίζεται και το Κουρδικό ντόμινο φαντάζει ως νομοτελειακή εξέλιξη πλέον και με τις ευλογίες της Μόσχας.

Η Μέση Ανατολή διαχρονικά ως γεωγραφικός χώρος ήταν και παραμένει επιρρεπής σε ανατροπές. Με τα σημερινά λοιπόν δεδομένα οι φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν χαίρουν διεθνής στήριξης σε κανένα επίπεδο. Η συγκυρία απαγορευτική για μεγαλύτερες επιπλοκές-περιπλοκές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ