Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης – Τι θα συζητήσει με το Ν. Δένδια

ΔΕΝΔΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Στην Ελλάδα θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης όπου στις 2 Ιουλίου θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Αντικείμενο των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ένεκα των τουρκικών προκλήσεων. Θα υπάρξει παράλληλα συντονισμός ενεργειών προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ σε Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ. Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα θέλουν να κρατήσουν ζωντανό το μομέντουμ της επίσκεψης Μπορέλ στην περιοχή ενόψει των συζητήσεων που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ της ΕΕ εντός Ιουλίου.

Ενισχυτικές των προσπαθειών που καταβάλλουν Κύπρος και Ελλάδα, εντός της ΕΕ, σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας είναι οι πρόσφατες τοποθετήσεις που έχουν γίνει από Γαλλικής πλευράς. Το Παρίσι ζήτησε όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητήσει σε βάθος την όλη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κρατών μελών Ελλάδας και Κύπρου.

Η κίνηση από πλευράς Παρισιού θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Αθήνα και την Λευκωσία προκειμένου να παρουσιάσουν τα όσα εις βάρος τους επιχειρεί η Τουρκία.

Στις δηλώσεις του ο Ζ. Μπορέλ, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι «σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις η ΕΕ συνεχώς επιδεικνύει την αταλάντευτη υποστήριξή της και αλληλεγγύη της με την Κύπρο όπως έχει εκφρασθεί σε διάφορα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και πιο πρόσφατα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Μάιο και επίσης διά μέσου απτών μέτρων που έχουν ληφθεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών στις δικές του δηλώσεις σημείωσε πως η Τουρκία «αντί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευθεί καλή τη πίστη την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των αντίστοιχων ακτών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια πρόσκληση την οποία έχει χαιρετίσει η ΕΕ, η Τουρκία έχει επιλέξει την οδό της διπλωματίας των κανονιοφόρων».

Πηγή: philenews

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ