Βασίλισσα Όλγα: Η βύθισή του σαν σήμερα το 1943 στη Λέρο – ΒΙΝΤΕΟ

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ

Σαν σήμερα ένα από τα ενδοξότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού το «Βασίλισσα Όλγα» βυθίστηκε μετά από αεροπορική επιδρομή στο Λακκί της Λέρου.

 

Το Αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» (D-15), τύπου Greyhound, ήταν ένα από τα ενδοξότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, και ακόμη το πιο επιτυχημένο ελληνικό πολεμικό πλοίο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και την απώλειά του στις 26 Σεπτεμβρίου 1943. Το όνομά του προέρχεται από τη Βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας. Ήταν αδελφό πλοίο του Αντιτορπιλικού Βασιλεύς Γεώργιος Α’. Ήταν το δεύτερο πλοίο που έφερε το ίδιο όνομα.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε χωρίς πυροβόλα στα ναυπηγεία Yarrow & Co Ltd της Γλασκόβης από τις 8 Φεβρουαρίου 1937 έως τον Φεβρουάριο του 1939, μαζί με το αδελφό της αντιτορπιλικό Βασιλεύς Γεώργιος Α’, αλλά οπλίστηκε με γερμανικά πυροβόλα των 127 (L45) και 37 (L83) χιλιοστομέτρων. Ήταν το πιο σύγχρονο πολεμικό πλοίο της Ελλάδας κατά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Από την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι και την Γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941 το «Βασίλισσα Όλγα», με κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Αλφρέδο Λεοντόπουλο, έλαβε μέρος σε συνοδείες νηοπομπών, καθώς και στην πρώτη και τρίτη (14-15 Νοεμβρίου 1940, 4-5 Ιανουαρίου 1941) επιδρομή στο Στενό του Οτράντο. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου ανέλαβε καθήκοντα συνοδείας βρετανικών νηοπομπών.

Με νέο κυβερνήτη τον Πλοίαρχο Ιωάννη Βλαχόπουλο, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 1941 μεταστάθμευσε στην Καλκούτα, όπου πραγματοποίησε μετασκευή, ενισχύοντας τον οπλισμό του. Επανήλθε στη Μεσόγειο τον Φεβρουάριο του 1942, πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Τομπρούκ, ενταγμένο σε βρετανική μοίρα, όπου είχε ιδιαίτερα αξιόλογη δράση. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους ανέλαβε κυβερνήτης του ο Πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1942 νότια της Μάλτας, σε συνεργασία με βρετανικό αντιτορπιλικό, ανάγκασε το ιταλικό υποβρύχιο Uarsciek να παραδοθεί. Την νύχτα της 18ης/19ης Ιανουαρίου 1943 με δύο ομοβροντίες έπληξε καίρια το εξοπλισμένο αλιευτικό του Ιταλικού Στόλου Stromboli, που βυθίστηκε φλεγόμενο. Μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου μετέβει, μαζί με άλλα δύο πλοία, στο Άντεν όπου παρέλαβε μια μεγάλη νηοπομπή με προορισμό τη Νέα Γουινέα. Επέστρεψε στην Μεσόγειο και συμμετείχε σε νέες νηοπομπές. Σε συνεργασία με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Jervis επιτέθηκε σε ιταλική νηοπομπή, βυθίζοντας το τορπιλοβόλο Castore. Τον Ιούνιο και Αύγουστο του 1943 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις κατάληψης της Παντελλερία και της απόβασης στη Σικελία.

Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας επέστρεψε στο Αιγαίο, όπου στις 18 Σεπτεμβρίου 1943 και σε περιπολία με δύο βρετανικά αντιτορπιλικά, επιτέθηκε σε γερμανική νηοπομπή, κοντά στην Αστυπάλαια, με αποτέλεσμα την βύθιση των φορτηγών πλοίων Paula και Ρluto. Στην τελευταία του περιπολία κατέπλευσε το πρωί της 26 Σεπτεμβρίου στον όρμο Λακκί της Λέρου. Λίγη ώρα μετά δέχτηκε γερμανική αεροπορική επιδρομή και βυθίστηκε, με θύματα τον κυβερνήτη και 72 μέλη του πληρώματος.

Ο τύπος της εποχής έγραφε για την βύθισή του:

“Τό ελληνικόν αντιτορπιλλικόν «Βασίλισσα Όλγα» τό οποίον είχε σημειώσει μεγάλην καί ένδοξον δράσιν κατά τόν πόλεμον εναντίον τών κατακτητών, κατεβυθίσθη είς τόν λιμένα τής Λέρου, κατόπιν ομαδικής επιθέσεως 25 γερμανικών «Στούκας». Εβδομήντα δύο Έλληνες αξιωματικοί και ναύται εχάθησαν μετά τού πλοίου των είς τά ύδατα τής Δωδεκανήσου. Μεταξύ τούτων ήσαν ό ηρωϊκός κυβερνήτης του πλωτάρχης Γ. Μπλέσσας, ό ύπαρχος Γρηγορόπολος, ό υποπλοίαρχος Μπότσης, ο α’ μηχανικός υποπλοίαρχος Σακίπης καί ο σημαιοφόρος Σιμιτσόπουλος”.

Δείτε ένα σπάνιο βίντεο από το arxipelagos.org από το Βασίλισσα Όλγα όταν ήταν εν υπηρεσία:

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τό σπάνιο βίντεο στο οποίο αναφέρεστε δεν αφορά το Αντιτορπιλλικό Β.ΟΛΓΑ. Κρίμα, μία φωτογραφία του Πλοίου από τις τόσες πού κυκλοφορούν στο διαδύκτιο αν είχατε δεί δεν θα προχωρούσατε σ αυτήν την ασέβεια.

    • 1. Στο βίντεο αναγράφεται ευδιάκριτα ο αριθμός 15.
      2. Αν στο βίντεο δεν πρόκειται για το “Βασίλισσα Όλγα”, ποιο πλοίο είναι;
      3. Η διαφορά στο βίντεο σε σχέση με φωτογραφίες που κυκλοφορούν μήπως οφείλεται στον εκτεταμένο εκσυγχρονισμό που έγινε από το Νοε 1941 – Ιαν 1942; Σε αυτό τον εκσυγχρονισμό:
      Στην θέση του πρυμναίου τετραπλού τορπιλοσωλήνα τοποθετήθηκε ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο Vickers των 3 ιντσών, μαζί με 4 ενθέμια (ντουλάπια) πυρομαχικών.
      Τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του καταστρώματος 10 πυροβόλα Hotchkiss των 0,303 ιντσών για αντιαεροπορική κάλυψη του πλοίου.
      Επίσης τοποθετήθηκαν τρία προστατευτικά ελάσματα για το πυροβόλο Vickers και για τα δύο πυροβόλα των 127 mm.
      Αφαιρέθηκε από την πρύμνη το πυροβόλο των 127 mm και στη θέση τοποθετήθηκαν δύο βομβοβόλα και αυξήθηκε ο αριθμός των βομβών βάθους σε 80.
      Αφαιρέθηκε ο ιστός της πρύμνης, ώστε να μην εμποδίζεται η βολή του πυροβόλο Vickers, και μειώθηκε το ύψος της καπνοδόχου.
      Επίσης τοποθετήθηκαν η συσκευή ASDIC, καλώδιο αντιμαγνητισμού για να μην επικολλούνται στο πλοίο μαγνητικές νάρκες και μηχανικός πυροσωλήνας ώστε να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά βλήματα για αντιαεροπορικές βολές.
      Τέλος τα τέσσερα Α/Α Rheinmetall των 37 mm που είχε αποφασιστεί να αντικατασταθούν από Oerlikon των 20 mm τελικά παρέμειναν, όμως κατασκευάστηκαν κατάλληλες υποδοχές.
      Ευχαριστούμε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ