Concorde: πώς συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα που οδήγησε στην απόσυρσή του (ΒΙΝΤΕΟ)

CONCORDE ΑΤΥΧΗΜΑ

Σαν σήμερα, στις 25 Ιουλίου 2000, καταγράφεται η  αρχή του τέλους για το ταχύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το υπερηχητικό Concorde. 

Το αεροσκάφος της Air France, δυο λεπτά μετά την απογείωσή του συνετρίβη πάνω σε ξενοδοχείο, κοντά στο αεροδρόμιο «Σαρλ Ντε Γκωλ» του Παρισιού. Οι εκατό επιβάτες, τα εννέα μέλη του πληρώματος και τέσσερις εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, ήταν ο απολογισμός του πολύνεκρου δυστυχήματος. \

Η πτήση 4590 θα μετέφερε τους επιβάτες από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, απ’ όπου θα πραγματοποιούσαν κρουαζιέρα 16 ημερών με προορισμό το Εκουαδόρ.

Το σημείο της πρόσκρουσης του Κονκόρντ της Air France. Φωτογραφία AP Photos
Το σημείο της πρόσκρουσης του Κονκόρντ της Air France. Φωτογραφία AP Photos

Το πόρισμα

Σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, το δυστύχημα προκλήθηκε εξαιτίας μεταλλικού ελάσματος που αποκολλήθηκε από ένα αεροπλάνο DC-10 της Continental, το οποίο απογειώθηκε λίγο πριν από το υπερηχητικό αεροσκάφος της Air France από τον ίδιο διάδρομο απογείωσης.

Το Cοncorde χτύπησε το έλασμα από τιτάνιο, που είχε μήκος 43 εκατοστά, με αποτέλεσμα να κατακερματιστεί ένα ελαστικό των τροχών. Τμήμα σκληρού ελαστικού τρύπησε τη δεξαμενή καυσίμων με αποτέλεσμα να διαρρεύσει κηροζίνη, η οποία άρπαξε φωτιά προκαλώντας την έκρηξη.

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων δόθηκε στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο του 2004. Το 2008, ο Γάλλος εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον της Continental Airlines.

Το βίντεο της συντριβής

Η απόσυρση των Concorde

Από το δυστύχημα ετρώθη και ουδέποτε αποκαταστάθηκε πλήρως η φήμη του Concorde. H Air France και η British Airways απέσυραν τα υπερηχητικά αεροσκάφη από τους στόλους τους τον Οκτώβριο του 2003, θέτοντας τέρμα σε τριάντα χρόνια υπερηχητικών εμπορικών ταξιδιών. Το τελευταίο Concorde που πέταξε πραγματοποίησε την πτήση Νέα Υόρκη – αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

H απόσυρση τους ήταν μονόδρομος, αφού το κόστος συντήρησης των γερασμένων αεροσκαφών ήταν ασύμφορο. Επιπροσθέτως, λόγω της γενικότερης αρνητικής στάσης της Αμερικάνικης πλευράς απέναντι στα υπερηχητικά και σε συνδυασμό με το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και τη συνακόλουθη πτώση της επιβατικής κίνησης στην πολιτική αεροπορία, που είχε συνέπειες και για τον ταχύτερο τύπου αεροσκάφους, οι αεροπορικές εταιρίες αποφάσισαν την απόσυρση των Concorde από τους στόλους τους.

Ένας ακόμη λόγος σχετιζόταν με το ότι τα Concorde αποτελούσαν πηγή ηχορύπανσης, γι’ αυτό και η Αμερική δεν τους προσέφερε πολλά αεροδρόμια ως τόπους απογείωσης και προσγείωσης. Τέλος, είχαν μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα και μεγάλη κατανάλωση καυσίμου ανά επιβάτη, κάτι που τα καθιστούσε περιβαλλοντικά ακατάλληλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ