Δ’ ΣΣ: Τι είδε ο Στρατάρχης στον Έβρο και τι έκανε

Ο Διοικητής της πρώτης Στρατιάς  Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, επισκέφθηκε Σχηματισμούς, Μονάδες και Φυλάκια στο Δ΄ ΣΣ. Δείτε τι έκανε εκεί

 

Από 16 έως 18 Μαΐου 2017, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, επισκέφθηκε Σχηματισμούς, Μονάδες και Φυλάκια στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, το εξαιρετικό ηθικό, η λεβεντιά που διακατέχει το σύνολο του προσωπικού, καθώς και η λειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων.




Το Δ΄ Σώμα Στρατού (Δ΄ ΣΣ «Θράκη») είναι σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού. Ιδρύθηκε πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε σε όλες τις συγκρούσεις που συμμετείχε η Ελλάδα στην μέχρι τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα το 1941.

Επανασυστάθηκε το 1976, με σκοπό τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, ενώ αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό στον Ελληνικό Στρατό.

Το Δ΄ Σώμα Στρατού συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα στις 23 Δεκεμβρίου του 1913 στην Καβάλα της Ανατολικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Όταν η Ανατολική Μακεδονία καταλήφθηκε από βουλγαρικές και γερμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το σύνολο του Σώματος, υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Ιωάννη Χατζόπουλου, αποστρατεύθηκε και του απαγορεύθηκε να προβάλει αντίσταση από την κυβέρνηση στην Αθήνα, ενώ μεταφέρθηκε σιδηροδρομικώς στο Γκέρλιτς της Γερμανίας, ως «επισκέπτες» της γερμανικής κυβέρνησης, όπου παρέμεινε για σχεδόν τρία χρόνια.

 




 






Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, μετασχηματίστηκε σε Στρατιά Θράκης με έδρα την Αδριανούπολη. Το 1922, μετά την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία, κάλυψε την απόσυρση πολλών μονάδων στη Θράκη και αποτέλεσε μέρος της Στρατιάς Έβρου.

Το Νοέμβριο του 1940, κατά τη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου, μετονομάστηκε και πάλι σε «Τμήμα Στρατού Ανατολικής Μακεδονίας» (ΤΣΑΜ) περιλαμβάνοντας το υπόλοιπο του στρατού που πολεμούσε στην Αλβανία.

Τον Απρίλιο του 1941 παραδόθηκε στις γερμανικές δυνάμεις. Το 1976 το Σώμα ανασυστάθηκε στην Ξάνθη και σήμερα είναι αποτελεί τον πιο ισχυρό σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού.




 

 




 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ