Δεκανέας Τζάκι: Ο μπαμπουίνος που παρασημοφορήθηκε στον Α’ Π.Π

Ο ΔΕΚΑΝΕΑΣ ΤΖΑΚΙ

Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς , δρ. Πολιτικών Επιστημών 

 

Ο Τζάκι ήταν ένας μπαμπουίνος που υπηρέτησε στο στρατό της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ιδιοκτήτης του Άλμπερτ Μαρ, είχε βρει τον Τζάκι κοντά στα κτήματα του και τον εκπαίδευσε για να γίνει «μέλος της οικογένειας».

Όταν ο Μαρ κλήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό το 1915, πήρε τον Τζάκι μαζί του. Οι αξιωματικοί επέτρεψαν τη κατάταξη του Τζάκι στο 3ο Νοτιοαφρικανικό Σύνταγμα Πεζικού.

Του δόθηκαν επίσημη στολή και καπέλο, μερίδα φαγητού (χρησιμοποιούσε μαχαίρι και πιρούνι) και μισθολογικός λογαριασμός.

Έμαθε να χαιρετάει τους ανώτερους, να βαδίζει μαζί με την μονάδα στις παρελάσεις να ανάβει τα τσιγάρα των στρατιωτών, ενώ οι οξυμένες αισθήσεις του χρησιμοποιούνταν από τους φρουρούς, τη νύχτα.

Ο Μαρ και ο Τζάκι βρέθηκαν στην Αίγυπτο, στη μάχη της Αγκάγκια, στην οποία ο Μαρ τραυματίστηκε στον ώμο, ενώ ο Τζάκι του έγλυφε τη πληγή μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Αργότερα συμμετείχε στη Μάχη του Σομ και είχε μάθει να ζει στα χαρακώματα. Κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού βομβαρδισμού και ενώ προσπαθούσε να χτίσει ένα τοίχο για να προστατευτούν, ο Τζάκι χτυπήθηκε από θραύσμα, στο χέρι και στο πόδι.

Δεν δέχτηκε να τον μεταφέρουν, πριν τελειώσει τον τοίχο που έχτιζε. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πόδι του, αλλά ο Τζάκι κατάφερε να επιβιώσει.

Παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο της τιμής και προήχθηκε από στρατιώτης σε δεκανέα.

Μετά τον πόλεμο, ο Τζάκι μαζί με τον Μαρ επέστρεψαν στη Νότια Αφρική. Ο Τζάκι πέθανε τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου 1921, σε πυρκαγιά.

 


Περισσότερα άρθρα από το Βαγγέλη Χωραφά:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ