Δεν υπάρχει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών λέει η κυβέρνηση αλλά στην Τουρκία επιμένουν

ΦΥΛΑΚΙΑ

Στο θέμα «αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου» μετά και την χθεσινή ανακοίνωση του Τούρκικου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM.

 

Όπως επεσήμανε πως «δεν έχει τεθεί ποτέ και αν τεθεί δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Είναι ξεκάθαρο αυτό, ακόμη κι αν τεθεί. Είναι άλλο πράγμα το τι λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας σε ένα εσωτερικό κοινό που αυτή τη στιγμή βλέπει την κυβέρνησή του να έχει πολλές μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και να έχει σε τρία-τέσσερα σημεία σαφώς αναδιπλωθεί, προς τη σωστή κατεύθυνση. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι διερευνητικές επαφές, όταν επανεκκινήσουν. Οι θέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πάγιες, ταυτίζονται, δεν έχουν αλλάξει ποτέ. Έχουν να κάνουν πρώτον με το γεγονός ότι υπήρξε τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Υπάρχει η εγκατάσταση της 4ης Στρατιάς, της Στρατιάς του Αιγαίου -όπως τη λένε οι Τούρκοι- από το ’75 στα μικρασιατικά παράλια. Υπάρχει η εξουσιοδότηση της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας για casus belli από τον Ιούνιο του ’95. Υπάρχει φυσικά και το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας της χώρας μας, με βάση το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα επί της ουσίας. Δεν πρόκειται ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει τέτοιο θέμα».

Κλείνοντας, σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία τόνισε πως «εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα που πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Το ένα είναι το ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων στην Τουρκία, που παρουσίασε ο κ. Μπορέλ, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος, το οποίο είναι στο τραπέζι εδώ και πολλούς μήνες, από πέρυσι το καλοκαίρι, που είναι η επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία συντρέχουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Και σε αυτό -υπάρχει και σημερινή επίσημη ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλ. Γεννηματά- έχουμε ταχθεί φυσικά στο πλευρό της Κύπρου».

 

armynow.gr google news

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το έχει ξεκόψει η πλειοψηφία των Ελλήνων,δεν υπάρχει περίπτωση ο λαός να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ