Δένδιας: Καμία κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους – Υπήρξε κινητικότητα σε σημείο του φράχτη

εβρος

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε στον ΣΚΑΪ για τον ισχυρισμό περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις και εξήγησε πως διαμορφώθηκε το σκηνικό στον Έβρο.

Καμία ελληνική κυβέρνηση και ποτέ δεν επέτρεψε απώλεια ελληνικού εδάφους, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των γεγονότων στον Έβρο που προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση.

«Ουδείς διαχρονικά, ουδεμία ελληνική κυβέρνηση, επέτρεψε απώλεια ελληνικού εδάφους» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την Κυριακή.

Τι συνέβη στον Έβρο

Ο κ. Δένδιας περιέγραψε αναλυτικά τα γεγονότα που εξελίχθησαν στον Έβρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λέγοντας ότι ξεκίνησαν με τις εργασίες για την επέκταση του φράχτη.
Συρματόπλεγμα μεταφέρεται στα σύνορα στον Έβρο

«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, μετρήσεις, για κατασκευή επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Η Τουρκία επέδωσε διακοίνωση με την οποία ζητούσε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες του φράχτη στον Έβρο. Η Ελλάδα απάντησε αρνητικά» περιέγραψε ο υπουργός.

«Είπαμε στους Τούρκους ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και κατά συνέπεια δεν έχουμε υποχρέωση να της γνωρίσουμε τίποτα» πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, «παρατηρήθηκε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς σε ένα σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του φράχτη».

«Κατόπιν αυτού το ΥΠΕΞ έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια».

Τα δημοσιεύματα περί «κατάληψης ελληνικού εδάφους»

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για βρετανικό δημοσίευμα που μιλούσε για «κατάληψη ελληνικού εδάφους» το οποίο αφού υιοθετήθηκε, όπως είπε, από ακροδεξιό ελληνικό κόμμα, έγινε στη συνέχεια αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Η αγγλική εφημερίδα SUN υιοθέτησε ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Τον απολύτως ψευδή ισχυρισμό υιοθέτησε ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και εν συνεχεία μετατράπηκε σε στοιχείο διαλόγου στην ελληνική πολιτική» εξήγησε.

«Ανοησία του ΣΥΡΙΖΑ – Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνει κλοτσοσκούφι»

Αναφερθείς στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το εάν ο ελληνικός στρατός αποχώρησε από ελληνικό έδαφος, ο κ. Δένδιας μίλησε για «ανοησία».

«Με αυτά δεν παίζει κανείς. Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνει κλοτσοσκούφι στις υπαρξιακές ανησυχίες κάθε ακροδεξιού κόμματος και στις δημοσκοπικές ανησυχίες της αντιπολίτευσης» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός κάλεσε «να είμαστε μετρημένοι» και «να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ», ενώ συνέχισε να εξαπολύει βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, τονίζοντας ότι «η ανοησία υπερβαίνει κάθε όριο»

«Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουν παιχνίδι μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Ουδείς διαχρονικά, ουδεμία ελληνική κυβέρνηση, επέτρεψε απώλεια ελληνικού εδάφους» συμπλήρωσε παραπέμποντας και στο σχετικό συνταγματικό άρθρο.

Ο ποταμός Έβρος

Ερωτηθείς εάν Τούρκος πάτησε σε ελληνικό έδαφος, ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στη χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ που ανέφερε ότι «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις».

«Τα εθνικά συμφέροντα δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο μικροκομματικού διαλόγου» επανέλαβε ο κ. Δένδιας.

Τι θα γίνει με τον φράχτη στον Έβρο

Μιλώντας για το τι θα γίνει με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν θα δώσει λογαριασμό στην Τουρκία για το γίνεται στο έδαφος της».

«Προφανώς δεν υπόκειται στον έλεγχο της Τουρκίας οι ενέργειες μας επί του εθνικού μας εδάφους. Δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι κάνουμε στο έδαφος μας» τόνισε.

Αναφερθείς ευρύτερα στη στάση της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η λογική των κανονιοφόρων έχει πλέον περάσει».

Όπως τόνισαν άλλωστε και διπλωματικές πηγές αργά χθες το βράδυ απαντώντας στην ανακοίνωση του Τούρκικου ΥΠΕΞ: «Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ