Δένδιας σε Γιόχανσον: Η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση με την ΕΕ για το μεταναστευτικό

ΔΕΝΔΙΑΣ ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Η ανάγκη να εφαρμόσει η Τουρκία πλήρως την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας υπογραμμίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και το μεταναστευτικό-προσφυγικό ‘Ιλβα Γιόχανσον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και παρενέβησαν στη συζήτηση επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής εξετάσθηκε η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και η εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε χώρες της Βορείου Αφρικής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αναφορικά με την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθήσει τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες, καθώς και στη σημασία να υπάρχει ειδική ρήτρα για τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης στις συμφωνίες σύνδεσης της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει θετική προσέγγιση με τις χώρες, οι οποίες συνεργάζονται με την ΕΕ, και αντίστοιχα ποινές για αυτές που δεν συνεργάζονται (“more for more, less for less”).

Ειδικότερα για την Τουρκία έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η εν λόγω χώρα δεν δέχεται πλέον επιστροφές από την Ελλάδα, όπως υποχρεούται βάσει των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, καθώς επίσης ότι το μεταναστευτικό αποτελεί για την γείτονα χώρα ένα ακόμα εργαλείο στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής. Επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή της κοινής δήλωσης θα πρέπει να καλύπτει και τον Έβρο.

Παράλληλα τονίστηκε ότι η Ελλάδα τηρεί ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση, ούσα μια από τις λίγες πλέον χώρες που συνεχίζουν να είναι ανοικτές στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με την γνωστή αιρεσιμότητα βεβαίως, καθώς και για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Επίσης, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε ότι η χώρα μας δεν έχει εκφράσει την αντίθεση της στις μέχρι τώρα αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των αναγκών των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι στο μέλλον θα πρέπει επίσης να δοθεί χρηματοδότηση και για τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

Η ελληνική πλευρά επισήμανε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στην ανάσχεση μεταναστευτικών κυμάτων, κάτι που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη η ΕΕ στο πλαίσιο των σχέσεων της με τη χώρα αυτή, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, έγινε ειδική μνεία στη Λιβύη, όπου τονίστηκε ότι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα, δεν θα βελτιώσει μόνο την κατάσταση ασφαλείας, αλλά παράλληλα θα μειώσει τις δυνατότητες της Τουρκίας να ελέγχει ακόμα μία μεταναστευτική οδό προς την Ευρώπη.

Χρυσοχοϊδης: Μείωση μεταναστευτικών ροών λόγω αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τεχνικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία χώρου Σένγκεν και στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν τα κύρια θέματα συζήτησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, με την οποία είχε συνάντηση σήμερα στο γραφείο του.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στην Ευρωπαία επίτροπο ότι έχει καταγραφεί σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, στις μεταναστευτικές ροές από Τουρκία και επισήμανε ότι αυτή, κατά κύριο λόγο,  οφείλεται στα αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη φρούρηση των συνόρων από την ελληνική πλευρά, με τη συμβολή και των δυνάμεων του Frontex.

Από την πλευρά της, η κυρία Γιόχανσον αναφέρθηκε κυρίως στα ζητήματα Σένγκεν, στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και σε θέματα βελτίωσης συνεργασίας στον τομέα των επιστροφών, καθώς και σε πρωτοβουλίες αναφορικά με την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο  προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος,  ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Σταυρακάκης και ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργού, Λουκάς Τσώκος. Επίσης, συμμετείχαν ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μοσχόβης, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της ΕΕ για το Μεταναστευτικό DG HOME και επικεφαλής της Task Force της ΕΕ, Beate Gminder και από το επιτελείο της Επιτρόπου, η Gosia Pearson.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ