Διάδρομος INSTC: Η παράκαμψη του Σουέζ και του Βοσπόρου από Ρωσία – Ιράν – Ινδία

ΔΡΟΜΟΣ ΒΟΡΡΑΣ ΝΟΤΟΣ

Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς , δρ. Πολιτικών Επιστημών 

 

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη διέλευση ρωσικού φορτίου στην Ινδία μέσω του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Διαδρόμου Βορρά-Νότου (International North-South Trade Corridor – INSTC).

Το φορτίο έφυγε από την Αγία Πετρούπολη στις 13 Ιουνίου, πέρασε από το λιμάνι Μπαντάρ ε Ανζάλι στην Κασπία Θάλασσα και το ιρανικό λιμάνι Μπαντέρ Αμπάς, πριν φτάσει στην Ινδία – ανέφερε η εταιρεία IRISL σε ανακοίνωσή της.

Ο διεθνής διάδρομος μεταφορών «Βορράς-Νότος» είναι ένα πολυτροπικό δίκτυο 7.200 χλμ,   θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας, με κόμβο μεταφορών και μεταφόρτωσης στο Ιράν.

Συνδέει τη Βομβάη, το Μπαντέρ Αμπάς, το Μπακού, το Μπαντάρ ε Ανζάλι, το Αστραχάν, τη Μόσχα, δεν υπόκειται σε κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας και του Ιράν και δεν ελέγχεται από δυτικές χώρες.

Μακροπρόθεσμα, ο διάδρομος θα αποτελέσει εναλλακτική στις παραδοσιακές διαδρομές μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, της Μεσογείου  και του Βοσπόρου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ινδικής κυβέρνησης, αυτός ο διάδρομος μπορεί να μειώσει τον χρόνο και το κόστος παράδοσης κατά 30-40%. Είναι πολύ πιο σύντομη και φθηνή, από τη σημερινή διαδρομή που διέρχεται από τη Διώρυγα του Σουέζ και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα εμπορεύματα που μεταφέρονται μέσω της διώρυγας του Σουέζ χρειάζονται 45-60 ημέρες για να φτάσουν στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τις 25-30 ημέρες του νέου διαδρόμου INSTC.

 


Περισσότερα άρθρα από το Βαγγέλη Χωραφά:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ