Το διάγγελμα Πούτιν και το τέλος των μύθων – 7 διαπιστώσεις

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥΤΙΝ ΑΝΑΛΥΣΗ

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) 

 

Είναι απίστευτο οτι η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες που δε φτάνει ή έστω και κατά προσέγγιση ορθή πληροφόρηση για όσα γίνονται.

Αυτό συμβαίνει γιατί παντός είδους τσαρλατάνοι και εναλλακτικοί, έχουν βρει ”new toy” πάνω σε έναν καταστροφικό πόλεμο. Ασφαλώς θα γνωρίζετε από την αρχή, οτι έχω υποστηρίξει οτι ο τρόπος με τον οποίον επέλεξε ο Πούτιν να κάνει πράξη αυτό που έκανε, είναι καταδικασμένος σε αποτυχία. Οι λόγοι είναι αμείλικτοι και θεμελιώδεις και θα τους συνδέσουμε και με το χτεσινό διάγγελμα.

1.  Η ρωσική οικονομία είναι διαρθρωμένη σαθρά. Δε μιλούμε μόνο για τη διαφθορά που παρουσιάζεται σε όλα τα μετακομμουνιστικά καθεστώτα. Η Ρωσία έχει θλιβερή παραγωγική διαφοροποίηση και δεν μπορεί να συντηρήσει πολέμους μακροχρόνιους.

2.  Η Ρωσία ακόμη και ως ΕΣΣΔ επιλέγει να κάνει εισβολές (βλ. Αφγανιστάν-Ουκρανία κτλ) όταν η τιμή των υδρογονανθράκων είναι υψηλή, για ευνόητους λόγους.

3.  Η Ρωσία μας αποκάλυψε οτι έχει ένα απαρχαιωμένο στράτευμα και οτι οι μύθοι γύρω από τα δόγματα Γερασίμοφ και Σοϊγκού, διαλύονται.

4.  Η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει πολύ πιο ήπια ξεκινώντας από αυτό που ο Πούτιν διακήρυξε μετά από 7 μήνες. Θα διατηρούσε υπέρ του την απειλή ενός πολέμου. Σήμερα αναγκαστικά, απειλεί με πυρηνικά. Τα πυρηνικά όπλα (είναι ασφαλώς περισσότερο πιθανό να τα χρησιμοποιήσει από ό,τι ήταν 3 μήνες πριν όπου και ξεκίνησε η προετοιμασία και η εκτέλεση της επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης) δε θα του εξασφαλίσουν νίκη ακόμη και αν αιματοκυλήσει με αυτά την περιοχή.

5.  Η Μόσχα δεν μπορεί να αντέξει έναν μακροχρόνιο πόλεμο εναντίον της Δύσης καθώς η πορεία της είναι φθίνουσα, όχι τώρα, αλλά από το 1991. Η ΕΣΣΔ κατείχε περίπου το 10% του παγκοσμίου ΑΕΠ. Σήμερα η Ρωσία είναι περίπου το 2% και η τάση (μαζί με τις κυρώσεις) είναι να καθαρίζει τα μισά από όσα καθαρίζει σήμερα στα επόμενα χρόνια (1,4 τρις σήμερα με -8% από φέτος , άρα να φτάσει το ΑΕΠ της σημερινής Τουρκίας 750 δις).

6.  Ο μύθος της σταθερής κινεζικής αγκάλης ήταν πιο πολύ ένα wishful thinking για τη Ρωσία (δε συζητώ καν για την εγχώρια διεθνολογικά πτωχή μεταπραττική λίγκα η οποία δεν έχω ακόμη αντιληφθεί γιατί δε θέλει να δει όσα γίνονται και κατρακυλά σε σημείο γέλωτος η αξιοπιστία της) και όχι πραγματικότητα καθώς

α) Η Κίνα θα καταπιεί οικονομικά τη Ρωσία αν αυτή ξεπουληθεί στο Πεκίνο,

β) αναγκάζεται να πωλεί μισοτιμής ενέργεια καθώς η Κίνα γνωρίζει οτι η Μόσχα έχει πλέον ανάγκη το Πεκίνο,

γ) ο πόλεμος μειώνει ακόμη περισσότερο τη διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας στην Ασία καθώς οι ασιάτες μπορεί να έχουν γεμίσει δικτατορίες αλλά ξέρουν καλά να βλέπουν ποιος είναι ο νικητής και ποιος είναι ο ηττημένος και η Ρωσία έχει πέσει στην υπόληψή τους.

δ) Η έριδα μεταξύ Κιργιστάν και Τατζικιστάν, σε συνδυασμό με ένα Αφγανιστάν έτοιμο ανά πάσα ώρα να εκραγεί και ένα Καζαχστάν το οποίο μπορεί να γίνει η νέα Ουκρανία, κόβει το OBOR και από αυτήν την οπτική, η Κίνα θεωρεί τη Ρωσία πρόβλημα πλέον.

Ασφαλώς θα ακούσατε και τη δήλωση της Κίνας  η οποία είναι ουσιαστικά μια αποδοκιμασία για τις νέες περιπέτειες του Πούτιν. Αν η Κίνα λοιπόν έχει αυτή τη στάση, η Ινδία δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει καθώς μια λυκοφιλία Κίνας-Δύσης θα έφερνε την Ινδία σε περιπέτειες καθώς το Νέο Δελχί επιθυμεί να έχει +1 σχέσεις από αυτές που διατηρεί το Πεκίνο με τη Δύση.

Ο Πούτιν ομολόγησε οτι γνωρίζει και εκείνος πλέον οτι η μεγάλη εικόνα του πολεμου τον καθιστά ηττημένο (πολύ φυσιολογικό μετά από όσα έκανε εδώ και 7 μήνες). Η ομολογία της ήττας είναι η προειδοποίησή του για πυρηνικά όπλα καθώς απέδειξε ακόμη και στους πιο ψεκασμένους των ψεκασμένων οτι η Ρωσία δε θέλει (επειδή απλά δεν μπορεί) να περιμένει άλλους 7 μήνες, όσο και ελκυστικό να είναι να δει την Ευρώπη στο σκοτάδι. Να κάνουμε μια ευγενική και καθαρά επιστημονική υπενθύμιση σε όλους τους κλόουν που με αφορμή έναν μεγάλο και φρικτό περιφερειακό πόλεμο, άνοιξαν ένα παράθυρο για να θέσουν ζήτημα στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας μας ό,τι: Ο πόλεμος ο ίδιος είναι αποτυχία εξισορρόπησης δυνάμεων. Η καταφυγή σε απειλές πυρηνικού πολέμου, αποτελούν την αποτυχία του συμβατικού πολέμου.

Τελικά τι γίνεται; Η Ρωσία ρισκάρει και θα χάσει το παιχνίδι ”διπλό”. Καθώς τα ψευδοδημοψήφισματα, ναι μεν θα φέρουν τυπικά τις περιοχές στην ρωσική επικράτεια, όμως ο πόλεμος θα διεξάγεται πλέον μέσα στη Ρωσία. Και ασφαλώς, ο ανταρτοπόλεμος θα είναι αυτός που θα ματώνει τη Ρωσία, η οποία αν εκπληρώσει τις απειλές της, θα πετάξει πυρηνικά εντός ρωσικής επικράτειας. Όσα ανέφερε στο διάγγελμά του ο Πούτιν, συνιστούν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η Ρωσία μπορεί να απαντήσει με πυρηνικά. Μίλησα για πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, για φόβο διάλυσης και διαμελισμού της Ρωσίας κτλ. Το μέλλον του Πούτιν πλέον πηγαίνει μαζί με το μέλλον της Ρωσίας και η μερική επιστράτευση είναι σίγουρο οτι θα δημιουργήσει ζητήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Ο τρόμος οτι η ρωσική κατάρρευση θα συνοδευτεί με ραδιενέργεια, είναι προ των πυλών και δε φαίνεται κάποια αχτίδα φωτός ακόμη και αν η ίδια η πυρηνική απειλή αναγκαστικά θα ανοίξει κάποιον γύρο συνομιλιών.


Περισσότερα άρθρα από τον Αλέξανδρο Δρίβα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ


 

 

*Ανάρτηση στο fb

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ