Διάσκεψη για Λιβύη: Τα 6 σημεία που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο – Πανηγυρίζει ο Χάφταρ – Γιατί αποχώρησε ο Ερντογάν

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Τι περιλαμβάνει το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης. Κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το τελικό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης, μετά το τέλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μεταξύ άλλων, με βάση το επίσημο έγγραφο, οι ξένοι ηγέτες καλούν τα εμπλεκόμενα – στον λιβυκό εμφύλιο – μέρη:

  • Να σταματήσουν τη μεταφορά ένοπλων δυνάμεων
  • Να δημιουργήσουν μία ενιαία και αποτελεσματική λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων
  • Να αφοπλίσουν τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωσή τους στους θεσμούς του κράτους
  • Να απέχουν από εχθροπραξίες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών
  • Να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία, προλειαίνοντας το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης και της μεσολάβησης των τεχνικών κλιμακίων, ενώ απευθυνόμενοι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αξιώνουν την επιβολή κυρώσεων σ’ όσους παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ξένοι ηγέτες «δεσμεύονται να αποδεχθούν και να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα της ενδο-λιβυκής πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση της κρίσης.

Τέλος, εκφράζουν τη στήριξή τους στη δημιουργία ενιαίων Δυνάμεων Ασφαλείας, ενιαίας Αστυνομίας και ενιαίων Στρατιωτικών Δυνάμεων υπό μία κεντρική πολιτική εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η Διάσκεψη του Βερολίνου κατέληξε σε συμφωνία για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων και την αποχή ξένης εμπλοκής στην εμφύλια σύρραξη.

Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με την ισότιμη συμμετοχή των δύο αντιμαχόμενων λιβυκών στρατοπέδων, με στόχο την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη βορειο-αφρικανική χώρα.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Για διπλωματική νίκη μιλάει ο Χάφταρ

Στο μεταξύ πανηγυρικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των δυνάμεων του Χάφταρ για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς μιλάει για διπλωματική νίκη για τον λαό της Λιβύης.

Σε ανάρτηση στο twitter ευχαριστεί τις χώρες που συμμετείχαν, χωρίς ωστόσο  καμία αναφορά στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία.

Ο Χαφτάρ συγκεκριμένα ευχαρίστησε Γαλλία, Ρωσία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία που πιθανότατα αποδέχτηκαν κάποιες από τις θέσεις που εξέφρασε στη Διάσκεψη.

Αποχώρησε νωρίς ο Ερντογάν

Όπως μετέδωσαν χθες τα τουρκικά μέσα, ο τούρκος πρόεδρος έφυγε από το Βερολίνο λίγα μόλις λεπτά αφότου ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου της γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενδεικτικό ίσως του εκνευρισμού του.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης μάλιστα, ο Ερντογάν φέρεται να αποχώρησε από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν οι ηγέτες, παραχωρώντας τη θέση του στον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του «σουλτάνου» για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, δεδομένου ότι οι ηγέτες που συμμετείχαν δεσμεύτηκαν για κατάπαυση του πυρός και συμφώνησαν να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων, το οποίο μέχρι σήμερα παραβίαζε ο Ερντογάν.

«Το εμπάργκο όπλων πρέπει να γίνει σεβαστό, θα παρακολουθείται πιο στενά από το παρελθόν. Θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η συμφωνία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» είπε, μεταξύ άλλων, η Άνγκελα Μέρκελ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ