Διήμερο εντατικό «σεμινάριο» από Τσαβούσογλου σε Τατάρ στα Κατεχόμενα

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΤΑΤΑΡ

Διήμερο εντατικό σεμινάριο για τον Ερσίν Τατάρ και τη διαπραγματευτική του ομάδα ενόψει της άτυπης πενταμερούς που θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου. Επικεφαλής του διήμερου σεμιναρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Η Άγκυρα όπως και το κατοχικό καθεστώς αντέδρασαν έντονα στο τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτό που κυρίως ενόχλησε την τουρκική πλευρά ήταν οι αναφορές στη μορφή της λύσης του Κυπριακού, παρά τις έντονες προσπάθειες που είχε καταλάβει η Άγκυρα για να μην υπάρξει αναφορά σε λύση ΔΔΟ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες την επίσκεψη Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην τδβκ στις 1-2 Φεβρουαρίου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα έχει επαφές με “αξιωματούχους της τδβκ” με στόχο να συζητήσουν κοινά ζητήματα της ατζέντας τους και κυρίως το Κυπριακό.

Σε άλλη ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε επί ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη η επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες στην Κύπρο με το ψήφισμα 2561 που ελήφθη στις 29 Ιανουαρίου. «Υποστηρίζουμε τις δηλώσεις της τδβκ σε σχέση με την εν λόγω απόφαση. Για άλλη μια φορά δεν έχει ληφθεί η συγκατάθεση των αρχών της τδβκ σχετικά με την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Το γεγονός αυτό είναι αντίθετο με τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι επιστήνεται η προσοχή της διεθνούς κοινότητας πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο νησί χάρη στην εποικοδομητική και καλοπροαίρετη στάση των αρχών της «τδβκ» όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος. «Από την άλλη ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του σχετικά με την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2021 δεν έκανε αναφορά σε οποιοδήποτε μοντέλο λύσης και επεσήμανε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Παρόλα αυτά η επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία δεν κατέστη εφικτή εδώ και πάνω από 50 χρόνια, να προδικάζει τη λύση που πρέπει να αποφασιστεί από τις δύο πλευρές είναι απαράδεκτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ λέει ακόμη ότι «με την άτυπη συνάντηση 5+ΟΗΕ που προβλέπεται να διοργανωθεί στο εγγύς μέλλον, στόχος είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι για τη λύση», προσθέτοντας ότι αναμένεται οι πλευρές να αποκαλύψουν με ειλικρίνεια τα οράματα τους σχετικά με το μέλλον.

«Θα ήταν επωφελές το Συμβούλιο Ασφαλείας αντί να επιβάλλει στις πλευρές μια διαδικασία που δεν παράγει λύση, η οποία έχει δοκιμαστεί και εξαντληθεί, να διασφαλίσει το έδαφος που θα επιτρέπει τη συζήτηση νέων ιδεών που θα καταστήσουν δυνατή τη λύση» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στα κατεχόμενα το Σάββατο ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι το ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και έκανε λόγο σε αντιφατικές αναφορές όπως εκείνη για την ομοσπονδιακή λύση που όμως –ανέφερε– δεν θα επηρεάσουν τη στάση της.

Στις εκθέσεις του ΓΓ για τις καλές του υπηρεσίες και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πρόσθεσε ο Ερσίν Τατάρ, γινόταν αναφορά στο ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές θέσεις για τη βάση των διαπραγματεύσεων και η άτυπη συνάντηση θα γινόταν για να ξεκαθαρίσει κατά πόσο υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

 

Πηγή: philenews

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ