Η δικαιοσύνη είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας

ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).*

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 48η θέση μεταξύ 139 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα του 2021 με βάση ερωτηματολόγιο σε 130.000 νοικοκυριά και 4.200 νομικούς ανά τον κόσμο.

Greece Falls in Rule of Law World Index

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες παθογένειες του δικαστικού συστήματος παρόλο που ο συντάξας δεν είναι ο καταλληλότερος, λόγω διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου.

ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

  1. Παραγραφή Αξιόποινων Εγκλημάτων

Καθημερινά δυστυχώς  γινόμαστε θεατές πρωτόγνωρων εγκληματικών ενεργειών υποδίκων  που καταφέρνουν να επιβιώνουν ξεγλιστρώντας μέσα από το σύστημα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη παρατηρεί αμέριμνα τις αποφυγές των ευθυνών πρωτόγνωρων εγκλημάτων με το πέρασμα του χρόνου, χωρίς δικλείδες ασφαλείας απόδοσης ποινών, λόγω παραγραφής και λόγω συνεχών αναβολών, σκοτώνοντας το δίκαιο των απλών πολιτών που επιθυμούν δικαίωση.

Αντί  να επικρατήσει ο νόμος  επικρατεί η ανομία και οι δράστες ενθαρρύνονται αντί να αποθαρρύνονται.

  1. Ασυλία

Υψηλά πρόσωπα επικαλούνται την ασυλία τους και αποφεύγουν κυρώσεις ενώ ο απλός και φτωχός πολίτης είναι πάντα υπόλογος. Δυστυχώς η ασυλία παρατηρείται πλέον και εκτός πολιτικών προσώπων όπως υγειονομικούς υπαλλήλους, υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλους.

  1. Πλήρης Ανομία των Πανεπιστημίων

Τμήματα στα Ελληνικά πανεπιστήμια υπό την πρόφαση της ασυλίας είναι υπό κατάληψη ακόμα και 34 χρόνων ενώ δυστυχώς κόμματα είναι υπέρ των καταλήψεων και των μπαχαλάκιδων. Και να ψάξουμε ανά τον κόσμο δεν θα βρούμε ανάλογα παραδείγματα.

  1. Το Χάος των Διοικητικών Δικαστηρίων

Διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να βγάλουν απόφαση για σοβαρά θέματα πολιτών διοικητικών ή οικονομικών θεμάτων κάνουν από 5 μέχρι 7 χρόνια επικαλούμενα την έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων ή τον φόρτο εργασίας.

  1. Πολιτικές Παρεμβάσεις

Ακόμα και πολιτικές  παρεμβάσεις φανερές με δηλώσεις στα ΜΜΕ προσπαθούν πολλές φορές την χειραγώγηση αποφάσεων της δικαιοσύνης πριν την ετυμηγορία των δικαστών.

  1. Μη Εκτέλεση Αποφάσεων

Ακόμα και αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας για μισθούς και συντάξεις δεν εκτελούνται υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής αστάθειας.

  1. Διάτρητοι Νόμοι

Διαφαίνεται ότι η ύπαρξη των νόμων που προβλέπουν τα πάντα,  να είναι διάτρητοι και ελαστικοί.

Αυξομειώνονται ανάλογα με το ποιος είναι στην εξουσία. Νόμοι πτυσσόμενοι λες και δεν υπάρχει αντικειμενική αντίληψη στην κοινή γνώμη για το περί ‘’δικαίου αίσθημα’’. Είναι αδύνατο να μειώνονται οι ποινές  σκληρών υποδίκων, με βάση τα  “παράθυρα” των υπαρχόντων νόμων.

  1. Κυκλώματα – Σκάνδαλα

Τα κυκλώματα και τα σκάνδαλα ευτυχώς λίγων δικαστικών λειτουργών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας απεικονίζουν την παρακμή και του δικαστικού συστήματος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

  1. Απώλεια Εμπιστοσύνης των Πολιτών

Τα εμφανή σημεία δυσλειτουργικότητας και της αναποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης επιδρούν σοβαρά στην εμπιστοσύνη των πολιτών στην απονεμόμενη δικαιοσύνη με  συνέπεια τις παρεπόμενες αρνητικές επιδράσεις για την κοινωνία.

10. Αύξηση των Δικαστικών Λειτουργών

Επιτακτική είναι η ανάγκη επαρκούς αριθμού δικαστικών υπαλλήλων λόγω των πολλών υποθέσεων που απομένουν σε εκκρεμότητα ενώ η πρακτική της διαμεσολαβισης πρέπει να επεκταθεί.

Συμπερασματικά επιβάλλεται οι αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης να λαμβάνονται γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις, αναβολές και παραγραφές σε όλα τα δικαστήρια και οι νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι σε θέματα κακουργημάτων που σοκάρουν καθημερινά την  κοινή γνώμη των πολιτών.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Κούσαντα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ


 

*Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ