Η σχέση των ΕΔ με την Ορθοδοξία

σχέση των ΕΔ με την Ορθοδοξία

Γράφει ο Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

Από τη Βυζαντινή περίοδο η σχέση στρατεύματος και Ορθοδοξίας ήταν συνυφασμένη από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Κατά αυτών που τον επιβουλευόταν ο Κωνσταντίνος είχε δώσει το χαρακτήρα ιερής μάχης του Χριστιανισμού εναντίων των εθνικιστών ειδωλολατρών και τοποθέτησε το σύμβολο του Τιμίου Σταυρού στο ρωμαϊκό πολεμικό λάβαρο.
Ο στρατός σε όλη την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας πορεύεται με την Ορθοδοξία.
Καθοριστική υπήρξε και η σχέση Χριστιανισμού-Ορθοδοξίας και του αρχικά άτακτου απελευθερωτικού στρατού μας κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Η έναρξη της επανάστασης γίνεται με την ευλογία της εκκλησίας. Τα όπλα ευλογούνταν από τους ιερείς προς δόξα Θεού, προκειμένου ένα Έθνος που βρισκόταν κάτω από κατοχικό καθεστώς να απελευθερωθεί.
Οι νικηφόροι αγώνες τα επόμενα χρόνια θεμελίωσαν την σχέση στρατού και Ορθοδοξίας και αντιμετώπισαν από κοινού Βαλκανικούς πολέμους αλλά και παγκόσμιους . Άγιοι της πίστεως μας τέθηκαν προστάτες των όπλων μας. Στρατιωτικοί ιερείς εισήλθαν στο στράτευμα, με σκοπό την πνευματική θωράκιση των στρατιωτών , την εμψύχωση αλλά και την θεολογική προσέγγιση του ρόλου του στρατιώτη, σύμφωνα με τις αρχές που πρεσβεύει ο Χριστιανισμός.
ΕΟΡΤΕΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΟΠΛΩΝ:
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συνυφασμένες στενά με την Ορθοδοξία, εορτάζουν κατά περίπτωση, τις παρακάτω ημερομηνίες:
– Εορτή Ενόπλων δυνάμεων : Εισόδια της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου
– Πολεμικό Ναυτικό : Αγιος Νικόλαος, 6 Δεκεμβρίου
– Πολεμική Αεροπορία : Αρχάγγελος Μιχαήλ, 8 Νοεμβρίου
– Πεζικό και υπόλοιπα Ο-Σ ΣΞ πλην Πυροβολικού : Άγιος Γεώργιος, 23 Απριλίου
– Πυροβολικό: Αγία Βαρβάρα, 4 Δεκεμβρίου
Για τους παραπάνω λόγους, η ελληνική πολιτεία αποφάσισε στις 21 Νοεμβρίου να τιμήσει τη διπλή εορτή των ΕΔ και των Εισόδιων της Θεοτόκου με τη φωταγώγηση της Βουλής των Ελλήνων με αντίστοιχες θεματικές παραστάσεις.
Την επομένη, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ μας ενημερώνει ότι τα παραπάνω αποτελούν:
– Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας
– Ατόπημα αισθητικά αποκρουστικό
– Ένδειξη μιλιταρισμού, σκοταδισμού, αυταρχισμού και εμφυλιοπολεμικής εθνικοφροσύνης.
Θυμίζω ότι ο συγκεκριμένος κύριος υπήρξε πρώην Υπουργός Παιδείας, ήτοι, υπεύθυνος για τη διαπαιδαγώγηση των νέων της πατρίδας μας.
Επιπλέον να θυμίσω ότι το 2015 είχε δηλώσει ότι δεν υπήρξε καμία γενοκτονία των Ποντίων, και τη δήλωσή του αυτή την αναδημοσίευσε με μεγάλη χαρά η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.
Σεβόμενος τη χθεσινή μεγάλη διπλή εορτή δε θα προβώ σε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον εν λόγω βουλευτή. Εξάλλου ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Τα αφήνω στην κρίση του καθενός.
Χρόνια πολλά για τη χθεσινή εορτή των ΕΔ και η Θεοτόκος ας μας φωτίσει να βγούμε σύντομα από το πολλαπλό μαρτύριο που τραβάμε.
armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ