Έδεσε στη Θεσσαλονίκη το ιστορικό αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

ΒΕΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ», που αποτελεί μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα, θα παραμείνει για τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη και θα είναι επισκέψιμο.

Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, έδεσε σήμερα το πρωί το ιστορικό αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το πλοίο, που αποτελεί μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα, κατέπλευσε από το Τροκαντερό το πρωί του Σαββάτου και έφθασε στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια ενός ρυμουλκού και συνοδεία ενός δεύτερου, μιας και οι μηχανές του έχουν αφαιρεθεί.

Τέσσερα συνολικά ρυμουλκά επιχείρησαν ώστε να δέσει το πλοίο ασφαλώς στη Νέα Παραλία, ενώ δύο εξ αυτών απέδωσαν τιμές με ρίψεις νερού. Το «ΒΕΛΟΣ» θα παραμείνει για τρεις μήνες στη Θεσσαλονίκη και θα είναι επισκέψιμο για το κοινό. Οι ημέρες και οι ώρες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Η ιστορία του ΒΕΛΟΥΣ

Το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ D-16 (πρώην USS CHARRETTE DD 581) ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942.

Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, καθώς δε και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών. Στο πλοίο απενεμήθησαν δεκατρείς (13) σταυροί μάχης και άλλα παράσημα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Το 1958 αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό μαζί με τρία ομοίου τύπου (Αντιτορπιλικά τύπου FLETCHER) το Α/Τ ΑΣΠΙΣ, Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ και Α/Τ ΛΟΓΧΗ, στα πλαίσια αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΟΣ.

Στις 16 Ιουνίου 1959 υψώθηκε στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ η Ελληνική Σημαία και με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. ΜΟΡΑΛΗ κατέπλευσε στην Ελλάδα Από τότε – και αφού εντάχθηκε στο Αρχηγείο Στόλου – πήρε μέρος στις Εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις, σε επίδειξη Σημαίας στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς και στις επιχειρήσεις στη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης του 1964, 1967, 1974 και 1987.

Στις 23 Μαΐου 1973 το Α/Τ ΒΕΛΟΣ με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. ΠΑΠΠΑ, αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών του Π.Ν. ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα Έτσι έγινε γνωστό στη κοινή γνώμη η αντίθεση προς τη “χούντα” στα πλαίσια του αντιδικτατορικού κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού Το πλοίο κατέπλευσε στο FIUMICINO της Ιταλίας, όπου ο Κυβερνήτης, έξι (6) Αξιωματικοί και εικοσιπέντε (25) Υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολίτικοι εξόριστοι.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1991 το πλοίο παροπλίσθηκε αφού είχε διανύσει συνολικά 362,662 Ναυτικά μίλια Το 1994 με απόφαση του ΥΕΘΑ/ΓΕΒ χαρακτηρίστηκε ως “Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα “Α/Τ ΒΕΛΟΣ” και ελλιμενίσθη στο Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ.

Πηγή: voria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ