Οι Ειδήσεις στο ΥΠΕΘΑ

Η επάνδρωση κάθε υπουργικού γραφείου με δημοσιογράφους είναι μια παράδοση η οποία κρατάει καλά. Η επικοινωνιακή πολιτική κάθε υπουργού οφείλει να βρίσκεται στα χέρια ειδικών και προπάντων πιστών ειδικών της ενημέρωσης.

Το ΥΠΕΘΑ είναι ένα υπουργείο το οποίο έχει παρά πολλές ιδιαιτερότητες και οι δημοσιογράφοι που κατά καιρούς έχουν περάσει από εκεί το έχουν κατανοήσει εις βάθος. Η είδηση δεν είναι κάτι εύκολο και κυρίως δεν έρχεται με τον τρόπο που έρχεται σε άλλα υπουργεία. Στο ΥΠΕΘΑ υπάρχουν περιορισμοί, συστήματα ασφαλείας, στρατιωτικοί κανονισμοί και πολλά άλλα που αν δε έχει σχέση κάποιος με το Στρατό δυσκολεύεται να κατανοήσει. Επειδή οι στρατιωτικοί δε μένουν πολύ καιρό σε μια θέση, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα, υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα για τη δουλειά των δημοσιογράφων: Δε μπορούν να κάνουν “κολλητούς” για πολύ καιρό.

Από την άλλη πλευρά, οι δημοσιογράφοι των υπουργικών επιτελείων δεν παίζουν εύκολα τη θεσούλα τους κορώνα γράμματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν έναν συνάδελφό τους.

Το πρόβλημα είχε αρχίσει να λύνεται επί εποχής Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο, όταν όλα ήταν ανοιχτά για όλους και κυρίως είχαν πρόσβαση στην ενημέρωση όλοι. Έλα όμως που ο ανταγωνισμός είχε φέρει πολλούς δημοσιογράφους σε έντονη αντιπαράθεση τόσο μεταξύ τους όσο και με τους δημοσιογράφους που είτε είχαν θέση συμβούλου του υπουργού είτε βρισκόταν σε κομματικές αποστολές στο υπουργείο. Όταν κάποια στιγμή τα πράγματα άρχισαν να σφίγγουν πάλι σχετικά με την ενημέρωση, τότε η λύση δόθηκε εκ των έσω. Με χαρακτηριστική άνεση για κάποιο χρονικό διάστημα, γνωστός για το θυμικό του δημοσιογράφος είχε πρόσβαση σε πληροφορίες που οι άλλοι τις έπαιρναν αρκετά αργότερα είτε επίσημα είτε ανεπίσημα. Τα κοινωνικά δίκτυα και οι διαδικτυακές εφαρμογές και ιστότοποι δεν είχαν αναπτυχθεί ακόμα κι έτσι η ενημέρωση προερχόταν κατά κύριο λόγο από τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα. Το μυστικό του εν λόγω δημοσιογράφου ήταν ο τρόπος προσέγγισης κάποιων στρατιωτικών με τους οποίους αντάλλαζε πληροφορίες με συνέπεια να τον εμπιστεύονται περισσότερο από άλλους. Το κόλπο δεν άργησαν να το ανακαλύψουν κι υπόλοιποι δημοσιογράφοι κι έτσι ο καθένας απέκτησε το δικό του fun club ανάλογα με τη θεματολογία, τον Κλάδο, την εφευρετικότητα και τις δυνατότητες επηρεασμού που είχε.

Ώσπου να φτάσουμε στο σήμερα, που πλέον η είδηση πρώτα βγαίνει στο διαδίκτυο και μετά οπουδήποτε αλλού, η συνδιαλλαγή των δημοσιογράφων που κάλυπταν το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ και κάποιων στρατιωτικών εξελίχθηκαν σε κουμπαριές, φιλίες, επαγγελματικές σχέσεις και κάποιες ελάχιστες και σε γάμους.

Σήμερα όμως το πράγμα έχει αλλάξει και πλέον οι ειδήσεις και οι αποκλειστικότητες είναι θέμα πολύπλοκων διεργασιών, τα παπαγαλάκια λιγόστεψαν, αν δεν εξαφανίστηκαν κιόλας, οι Ένοπλες Δυνάμεις ενημερώνουν μόνες τους τον κόσμο για ένα σωρό θέματα, έχουν σημαντική παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και διαθέτουν στρατιωτικό προσωπικό που χειρίζεται άριστα τους δημοσιογράφους.

Όλα αυτά έκαναν πολλούς δημοσιογράφους που ασχολούνται με το ΥΠΕΘΑ ν’ αλλάξουν ρότα, να μάθουν πολλά και κυρίως να προσαρμοστούν στη νέα εποχή. Βέβαια κάποιες παθογένειες του παρελθόντος όσο και η κουλτούρα του αθέμιτου πολλές φορές ανταγωνισμού μεταξύ τους δημιουργεί πολλά προβλήματα και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο βωμό της αποκλειστικότητας και του χρόνου της ενημέρωσης κάνουν δημόσια κριτική για θέματα που δε γνωρίζουν καλά, παίρνουν θέση με βάση πολύ υποκειμενικές εκτιμήσεις και δυσφημίζουν πολλές φορές το στρατιωτικό προσωπικό ενδεχομένως και εν αγνοία τους.

Κι εκεί που η είδηση κάποτε ήταν πολύ εύκολη, τώρα πρέπει να πονέσουν τα ποδαράκια τους στους διαδρόμους για να την πάρουν. Κι όταν περάσουν τα χρόνια τα πόδια βαραίνουν και η δουλειά δυσκολεύει με αποτέλεσμα να γίνεται είδηση η κάθε βλακώδης λεπτομέρεια που παλιότερα κανένας δε έδινε σημασία.

Όσοι επιθυμούν να μας πουν τη δική τους ιστορία, δεν έχουν παρά να τη στείλουν στο tsekouratos@armynow.net για να δημοσιευτεί. Η στρατιωτική ζωή είναι γεμάτη από ατέλειωτες σπαρταριστές εμπειρίες. Ας τις μοιραστούμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ