Ειδικά μισθολόγια: Αντισυνταγματική η επιστροφή του 50%. Τι θα γίνει;

Τα ειδικά μισθολόγια έπρεπε να αποκατασταθούν πλήρως και όχι μόνο κατα 50%. Η σχετική απόφαση μπορεί να ευνοήσει και τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών και τα στελέχη στα Σώματα Ασφαλείας.

Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση των μισθών και των στρατιωτικών και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας.

Το ελεγκτικό συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την επιστροφή μόνο του 50% για τις αποδοχές που χάθηκαν τα χρόνια 2012 – 2014.

Πιο συγκεκριμένα υπήρξε προσφυγή απο συνταξιούχους δικαστικούς και αυτή η απόφαση μπορεί να επηρεάσει όλα τα ειδικά μισθολόγια.

Και αυτό γιατί όπως αναφερει το ΕΘΝΟΣ το Α΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέτασε την νομοθετική διάταξη που προέβλεψε στα τέλη του 2014 την κατα 50% επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς αφου είχε προηγηθεί η κρίση απο τα δικαστήρια ώς αντισυνταγματικών των περικοπών που επέβαλε στα ειδικά μισθολόγια ο νόμος 4093/12, από τον Αύγουστο του 2012 τόσο στους εν ενεργεία όαο και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Αφού διαπιστώθηκε η αντισυνταγματικότητα του νόμου 4307/14 εξετάστηκε αν είναι συμβατός με τις διεθνείς συμβάσεις και επίσης διαπιστώθηκε η αντίθεσή του.

Κατα συνέπεια το Α΄Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε να στείλει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχετικό προδικαστικό ερώτημα, προκειμένου να γίνει πιλοτική δίκη για ένα θέμα που σχετίζεται με το ύψος των συντάξεων ευρείας κατηγορίας δικαιούχων.

Το αποτέλεσμα της όπως πρώτο το ίδιο το Α΄Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει είναι δυνατόν να έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό στην περίπτωση που πρέπει να καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα.

Αν και η υπόθεση αφορά καταρχήν τα αναδρομικά των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών οι οποίοι και προσέφυγαν είναι προφανές πως αν επικυρωθεί η αντισυνταγματικότητα της κουτσουρεμένης επιστροφής θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος και για τις διεκδικήσεις που προβάλλουν αντίστοιχα και άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και κυρίως οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, κτλ οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν προσφύγει όπως είναι γνωστό στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ενδιαφέρον έχει πάντως πως θα αντιμετωπιστεί πολιτικά το θέμα και αν υπάρχει κάποια σχέση με το οτι η κυβέρνηση καθυστερεί να ανακοινώσει τα ειδικά μισθολόγια που η ίδια είχε υποσχεθεί να παρουσιάσει στις αρχές του 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ