Ειδικά μισθολόγια: Έρχονται μειώσεις! Ψαλίδι σε πτητικό – επίδομα αλλοδαπής

Τέλος χρόνου για τα ειδικά μισθολόγια! Το νέο μνημόνιο αναφέρει συγκεκριμένες περικοπές για μισθούς και επιδόματα. Πτητικό και επίδομα αλλοδαπής στον Προκρούστη

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Το νέο μνημόνιο που υπέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές, ανοίγει το δρόμο στην υλοποίηση της κυβερνητικής υπόσχεσης για καθιέρωση νέου ειδικού μισθολογίου.

Το νέο μισθολόγιο προσφέρει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να απαλλαγεί από την υποχρέωση εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ για την επαναφορά των μισθών των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας στα επίπεδα προ του Αυγούστου του 2012.

Παράλληλα, με βάση τα όσα ψηφίστηκαν με τους δανειστές τις προηγούμενες ημέρες προβλέπονται συγκεκριμένες περικοπές με στόχο την εξοικονόμηση 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2018!

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το νομοσχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια αναμένεται να έρθει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

 
 

Τι περικοπές προβλέπει

Στο κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου της Ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) στη σελίδα 48 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα εγκρίνει», ως προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action), «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο».

Όπου «εξορθολογισμός» στη γλώσσα του μνημονίου σημαίνει περικοπή η οποία αφορά δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς αλλά το κείμενο φωτογραφίζει κυρίως τους στρατιωτικούς και τους υπόλοιπους ένστολους (λιμενικούς, σώματα ασφαλείας κ.ά.).

Στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον «εξορθολογισμό (σ.σ.: δηλαδή το κόψιμο) ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2018.
 

Σε αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται:

1. «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τον τρόπο υπολογισμού για τα επιδόματα των επικίνδυνων λειτουργιών (dangerous operations allowances)». Αφορά το επίδομα επικινδυνότητας που λαμβάνουν τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

2. «Τον εξορθολογισμό του επιδόματος που καταβάλλεται για την υπηρεσία στο εξωτερικό μέσω της μείωσης των θέσεων και της διάρκειας των τοποθετήσεων στο εξωτερικό». Αυτή η διάταξη αφορά τους αξιωματικούς υπηρετούν εκτός Ελλάδας.

Στην ίδια σελίδα γίνεται λόγος για «τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στο Μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωράει εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα τη λίστα των επιδομάτων που θα περικοπούν στο πλαίσιο της κατάρτισης των προαπαιτούμενων.

Οι γνώστες του κειμένου λένε ότι αφορά επιδόματα και αμοιβές 180.000 δημοσίων υπάλληλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ