Εκπαιδευτικά αεροσκάφη – Πολεμική Αεροπορία: Πλησιάζει η επιλογή τους

Τα δύο πρώτα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη αναμένεται να προσγειωθούν σύντομα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας. Αν φυσικά όλα πάνε καλά…

Στο στάδιο της αξιολόγησης των αεροσκαφών, αν πιστέψουμε τις πηγές του υπουργείου Οικονομίας, βρίσκονται οι προσφορές για τον διαγωνισμό της Πολεμικής Αεροπορίας για το Νέο Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Αεροσκάφος Σταδίου Επιλογής.

Ο διαγωνισμός που παρατάθηκε χρονικά απο την Πολεμική Αεροπορία, για να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για προσφορές, «έτρεξε» μέσα απο την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει το υπουργείο Οικονομίας (που έχει άλλωστε την ευθύνη της τέλεσης όλων των σχετικών διαγωνισμών) ώς τις 30 Αυγούστου και έτσι αναμένεται σύντομα να καταλήξει στην τελική της απόφαση και η Πολεμική Αεροπορία.

Μια απόφαση που πάντως φαίνεται πως μάλλον είναι δύσκολη, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την οριστική τύχη του διαγωνισμού. Ο στόχος άλλωστε ήταν η Πολεμική Αεροπορία να έχει τουλάχιστον τα 2 πρώτα μέσα στο 2016 και να ακολουθήσουν στην συνέχεια το λιγότερο 2 παραδόσεις αεροσκαφών ανα δίμηνο.

Η προμήθεια αν και είναι μάλλον «αστεία» απο πλευράς κόστους είναι πολύ σημαντική για την εκπαίδευση των νέων Ικάρων που μέχρι σήμερα αναγκάζονται να «δοκιμάζονται» στα «αρχαία» T-41D που έχουν συμπληρώσει πάνω απο 200.000 ώρες πτήσης.

Έτσι αν υποθέσουμε πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά τα νέα αεροσκάφη που θα κοστίσουν 4.200.000 ευρώ θα προσφέρουν ασφάλεια και σύγχρονο περιβάλλον εκπαίδευσης για τους Ίκαρους. Γ

ια την ιστορία πάντως αξίζει να θυμίσουμε πως το 2012 ο τότε Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης Πτέραρχος ε.α. Αθαν. Παπανικολάου παραδίδοντας την Διοίκηση της ΔΑΕ είχε καταγγείλει πως πέρα από ένα σοβαρό περιστατικό που δεν είχε μοιραία κατάληξη λόγω τύχης ήταν επιτακτική η εξεύρεση λύσης από την Πολεμική Αεροπορία για δύο ακόμα λόγους.

Πρώτον γιατί «στέρευαν» τα ανταλλακτικά για τα γερασμένα T41 D και δεύτερον γιατί δεν υπήρχε οικονομική λογική στην συντήρηση τους από την στιγμή που το κόστος συντήρησης ενός τέτοιου τύπου αεροσκάφους ανέρχεται σε 277.000 ευρώ.

Σήμερα η Πολεμική Αεροπορία με 4.200.000 ευρώ σκοπεύει να αγοράσει 12 αεροσκάφη (+4 option) και φυσικά προσομοιωτή πτήσεων με 2 κονσόλες εκπαιδευομένων και μια εκπαιδευτών αλλά και σύστημα εκπαίδευσης σε κομπιούτερ με 25 θέσεις για νέους Ίκαρους. Μέσα στην προμήθεια θα είναι και τα αρχικά ανταλλακτικά.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ