Εξοπλισμοί : Έτσι θα γίνει η ανανέωση του Πολεμικού Ναυτικού

Οι εξοπλισμοί στην Πολεμική Αεροπορία άνοιξαν την όρεξη και στο Πολεμικό Ναυτικό που τα θέλει όλα… χτες. Λεφτά όμως δεν υπάρχουν. Τι θα κάνει το ΠΝ;

Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχουν …ζαλάδα όπως λένε ανώτατοι αξιωματικοί απο τα εκατομμύρια που «πετάνε» πάνω απο τα κεφάλια τους. Λεφτά που είναι απαραίτητα για το αξιόμαχο του στόλου.

Φυσικά όπως η Πολεμική Αεροπορία ζήτησε και πήρε έγκριση για κάμποσα δισεκατομμύρια ευρώ για να φτιάξει όλα της τα αεροπλάνα, και τα F-16 και τα Mirage και πιθανώς για να αποκτήσει και τα πανάκριβα F-35 έτσι και το Πολεμικό Ναυτικό θέλει εξοπλισμούς, τουλάχιστον για να αναβαθμίσει τις γερασμένες του φρεγάτες.

Λεφτά όμως δεν υπάρχουν ειδικά αφότου το Πολεμικό Ναυτικό χρεώθηκε με την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3-ORION.

Πώς λοιπόν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του το Πολεμικό Ναυτικό;

Το νέο σύστημα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ονομάζεται «λίγο-λίγο» και σε απλά ελληνικά σημαίνει πως οι αναβαθμίσεις των πλοίων θα γίνονται κομμάτι το κομμάτι, σύστημα το σύστημα, πλοίο το πλοίο ανάλογα με τα λεφτά που θα βρίσκονται κάθε φορά.

Στο Πολεμικό Ναυτικό εκτιμούν πως έτσι θα καταφέρουν να έχουν τον στόλο στο επίπεδο που θέλουν. Το ερώτημα είναι όμως αν αγοράζοντας «λιανική απο το ράφι» μπορούν να πετύχουν οικονομίες κλίμακας ή στο τέλος θα κοστίσει ο κούκος αηδόνι;

«Παίζουν» και μεταχειρισμένα

Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού παράλληλα μελετούν και την περίπτωση να γίνουν προμήθειες με την απόκτηση μεταχειρισμένων συστημάτων.

Στα θετικά, σε ότι αφορά των ανταγωνισμό για την απόκτηση τους, είναι πως η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο ούτε ανταγωνιστή σε απόκτηση π.χ. μεταχειρισμένων πλοίων απο την Αμερική. Αυτό γιατί αντίθετα απο την χώρα μας που τα ναυπηγεία της καταστρέφονται η Τουρκία έχει αποφασίσει να χτίζει πλοία μόνο στα ναυπηγεία της.

Στα αρνητικά που μελετούν στο ΓΕΝ στις κατα καιρούς «προσφορές» είναι το ότι ενίοτε το συνολικό κόστος που προκύπτει σε βάθος χρόνου είναι μεγάλο ή ότι «χαρίζονται» πλοία όπως είναι τώρα και για να μπορέσουν απλά να πλέουν χρειάζονται επισκευές πολλών εκατομμυρίων.

Σε ότι αφορά δε πιο συγκεκριμένα την περίπτωση των αντιτορπιλικών που θα αποδεσμεύσουν οι ΗΠΑ μετά το 2020 αυτά έτσι και αλλιώς δεν απασχολούν τώρα αφου η Ελλάδα δεν ανήκει στον πρώτο γκρούπ των χωρών που θα διατεθούν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ