Εξοπλιστικά: Εφιαλτικός απολογισμός για την αμυντική βιομηχανία

Μαύρα τα πράγματα και στα εξοπλιστικά. Η ΓΔΑΕΕ έκανε τον απολογισμό της. Είναι απο τις φορές που σκέφτεται κανείς πως θα ήταν καλύτερα να μην ξέραμε.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προσπάθησε μεν, προσπάθησε πολύ, αλλά…κατάφερε μόνον επι της ουσίας να υπογραφούν συνολικά 7 συμβάσεις ( 1 Διακρατική και 6 Εμπορικές) συνολικού  ύψους 27.692.242,13€ και 400.000$ και να ολοκληρωθούν 3 τροποποιήσεις συμβάσεων (2 LOA και 1 εμπορική).

Και είναι αυτό το πλέον σημαντικό για το 2016 γιατί προφανώς το μόνο που έχει σημασία είναι το «φρέσκο χρήμα» που θα εισρεύσει στα ταμεία.

Σε αυτόν τον τομέα το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Και το δραματικό είναι πως ουδείς μπορεί να πεί πως θα υπήρχε η δυνατότητα για καλύτερο αποτέλεσμα με μια άλλη στρατηγική ή ομάδα απο την στιγμή που οτιδήποτε ελληνικό περνάει τα σύνορα συνοδεύεται απο «νάρκες» που εμποδίζουν αντικειμενικά την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων.

Εμπόδια που υπήρχαν διαχρονικά και «ενισχύθηκαν» απο νεα που φούντωσαν τα τελευταία δυο χρόνια και που λέγονται: ανεπάρκεια της διοίκησης να εξασφαλίσει την ταχεία υλοποίηση συμφωνιών, ασαφές νομικό πλαίσιο και αργοπορία στην απονομή δικαιοσύνης στην περίπτωση διαφορών, αδυναμία του δημόσιου τομέα να ανταποκριθεί στην ικανοποίηση αιτημάτων, πολιτική αστάθεια που καθιστά μη ελκυστική την Ελλάδα, δυσμενείς οικονομικές προοπτικές για την χώρα, capital controls, κτλ

Κατα τα λοιπά η ΓΔΑΕΕ στον απολογισμό της στέκεται στην διεκπεραίωση μιας σειράς  κυρίως γραφειοκρατικών υποθέσεων του παρελθόντος και συγκεκριμένα στο ότι:

Δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες από την ΓΔΑΕΕ ενέργειες για την υπογραφή συνολικά 11 κατακυρωτικών διαταγών νέων υποπρογραμμάτων.
Δρομολογήθηκε η τροποποίηση 5 εμπορικών συμβάσεων οι οποίες χρόνιζαν με σκοπό την ολοκλήρωση αυτών.
Υποβλήθηκε αξιολόγηση της μέχρι και σήμερα εφαρμογής του νόμου 3978/2011.
Ψηφίστηκε από τη ΒτΕ, μετά από πρωτοβουλία της ΓΔΑΕΕ ο ν.4376/16, με σκοπό την παροχή προγραμμάτων ΑΩ από ληγμένες Συμβάσεις ΑΩ (ΣΑΩ) με ανεκτέλεστο μέρος. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της ρύθμισης είναι η ένταξη νέων προγραμμάτων ΑΩ πιστωτικής αξίας 7.600.000€.
Εξετάσθηκε και πιστώθηκε η υλοποίηση έργου ΑΩ συνολικής πιστωτικής αξίας 357Μ€ σε συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.
Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος-εκκαθάριση 10 Συμβάσεων ΑΩ
Πιστοποιήθηκε κατά ISO 9001:2015 το Τμήμα Κωδικοποίησης της Διεύθυνσης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.
Εκκίνησαν διαδικασίες πιλοτικής πιστοποίησης προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας.
Παρασχέθηκαν διευκολύνσεις προκειμένου να δοκιμαστούν και/ή αναπτυχθούν προϊόντα από την Αμυντική Βιομηχανία.
Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τις προμήθειες του ΥΠΕΘΑ στην επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας.
Υποστηρίχθηκαν οι θέσεις της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και των ΜΜΕ (:Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων) σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΕΟΑ, ΝΑΤΟ).
Εγκρίθηκε το σχέδιο της ΕΑΒΣ (Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής) από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και προωθείται για έγκριση στο ΚΥΣΕΑ.
Εγκρίθηκαν συνολικά εκατόν τριάντα οκτώ (138) αιτήματα επίσκεψης (Request For Visit) που υποβάλλονται από ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Η ΓΔΑΕΕ δίνει επίσης και μια εικόνα των προσπαθειών που έκανε στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα σε μια πρώτη ματιά δεν τις δικαιώνει και για αυτό θα έπρεπε να έχει ανακοινωθεί και πόσο κόστισαν όλα αυτά τα ταξίδια.

Σε κάθε περίπτωση η ΓΔΑΕΕ στον απολογίσμο της σημειώνει ότι:

Στο πλαίσιο προώθησης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας το 2016 η ΓΔΑΕΕ:
1. Διοργάνωσε ένα (1) Εθνικό Ελληνικό Περίπτερο τον Οκτώβριο στην διεθνή έκθεση AUSA 2016 στην Ουάσιγκτον.
2. Συμμετείχε με αντιπροσωπεία, σε τέσσερις (4) διεθνείς εκθέσεις (Defexpo – Ινδία, Eurosatory – Γαλλία, Euronaval – Γαλλία, Infodefence – Ινδονησία).
3. Διοργάνωσε στο πλαίσιο επίσημων επισκέψεων του κ. ΥΕΘΑ σε ξένα κράτη, τέσσερα «Industry Day» : Ιορδανία, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ινδονησία.
4. Διοργάνωσε στην Αθήνα δύο (2) Industry Day με : Ισραήλ και ΗΠΑ.
5. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις ξένων αντιπροσωπειών στις εγκαταστάσεις ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.
6. Έγινε διεξαγωγή στην Αθήνα του 4ου Logistic Support Project Team με παρουσίαση των δυνατοτήτων συμμετοχής της ΕΑΒΙ.
7. Ανάληψη από ΓΔΑΕΕ της Εθνικής Εκπροσώπησης στο νέο πρόγραμμα κατηγορίας Β σχετικά με τις αεροδιακομιδές. (Ad Hoc Cat. B Project – “In-theatre aeromedical evacuation services” – AIRMEDEVAC).
8. Στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. ερευνητικών προγραμμάτων διττής χρήσης (ΕΣΠΑ, 2020) επιτεύχθηκε:. η έγκριση και υποστήριξη από τον ΕΟΑ 5 συνολικά ερευνητικών προγραμμάτων με συμμετοχή εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Πραγματοποιήθηκαν σε μηνιαία βάση συναντήσεις ΓΔΑΕΕ με εκπροσώπους ΕΑΒΙ για ενημέρωση και δρομολόγηση λύσεων επί διαδικαστικών, πραγματικών ή νομικής φύσης θεμάτων που παρουσιάζονται.

Στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών συνεργασιών υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα :
1. Σύγκληση της 12ης Σύσκεψης της μικτής επιτροπής Στρατιωτικοτεχνικής Συνεργασίας Ελλάδος – Ρωσίας (Αγία Πετρούπολη 11-15 Ιουλ 16).
2. Σύγκληση 6η σύσκεψης Ομάδας Εργασίας Αμυντικής Βιομηχανικής Συνεργασίας και Εξαγωγών Ελλάδας-Ισραήλ (Αθήνα 31 Οκτ 16).
3. Συνάντηση Γεν. Δντη ΓΔΑΕΕ με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της DGA για θέματα Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, (Αθήνα 11 Φεβ 16) στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων της Επιτροπής Εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδος Γαλλίας.
4. Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum Of UnderstandingMoU) με τη Νορβηγία για τη συνεργασία στο τομέα των Αμυντικών Εξοπλισμών Συστημάτων και Υπηρεσιών.
5. Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum Of UnderstandingMoU) με τη Ρωσία για την κωδικοποίηση υλικών κατά NATO.
6. Υπογραφή LOI για σύναψη MOU μεταξύ Ελλάδας και Ινδονησίας για Αμυντικοτεχνική συνεργασία.

Κλείνοντας κανείς πρέπει να «πιστώσει» στην ΓΔΑΕΕ και άλλο ένα θετικό και αυτό είναι η δημοσιοποίηση του απολογισμού της.

Απο την περίοδο 2013-2014 οπότε και ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, και σήμερα επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιασε τον απολογισμό όλων των πεπραγμένων στο ΥΠΕΘΑ σε μια έκδοση 194 σελίδων δυστυχώς ουδείς ένιωσε την υποχρέωση να κάνει μια ανάλογη κίνηση.

Δείτε όλες τις δράσεις της ΓΔΑΕΕ σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ_Δράσεις

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ