Η σημασία των τριμερών συνεργασιών Ελλάδας – Κύπρου με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου

ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για θέματα Μ. Ανατολής, Ευρασίας

 

Η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κύπρου και τον βασιλιά της Ιορδανίας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έχει καταφέρει κάτι το αξιοσημείωτο: να προχωρήσει στον σχηματισμό τριμερών συνεργασιών με την πλειοψηφία των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και με άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να θέσει τις βάσεις για την δημιουργία συμμαχιών στρατηγικού και αμυντικού χαρακτήρα με σημαντικά κράτη της περιοχής όπως το Ισραήλ.

Εφόσον συνεχιστεί η στρατηγική αυτή, η οποία χαίρει της υποστήριξης όλων των σοβαρών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή θα αναβαθμιστεί και η στρατηγική της θέση θα ενισχυθεί.

Επίσης, η πολιτική αυτή μπορεί να αποδώσει καρπούς για την Ελλάδα στους τομείς της άμυνας, των επενδύσεων, των νέων τεχνολογιών και της ενέργειας.

Πέραν της Ιορδανίας και του Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν από κοινού τριμερή σχήματα συνεργασιών με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία και την Αρμενία.

Καρπός ορισμένων από τις προαναφερθείσες συνεργασίες είναι και ο East Med Gas Forum ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό οργανισμό που θα αφορά, όχι μόνο την ενέργεια, αλλά και άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν σε αυτό.

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν την στήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Φυσικά, τα σχήματα αυτά δεν απομονώνουν την Τουρκία η οποία συνεχίζει να δρα ανενόχλητη. Σίγουρα όμως την ενοχλούν. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να αφορά αποκλειστικά την Τουρκία.

Εξάλλου, η επιμονή μας στην περιφερειακή συνεργασία και στην δημιουργία συνεργασιών που έχουν την προοπτική να γίνουν συμμαχίες, επηρεάζουν και τα ελληνοτουρκικά.

Ο βασικός στόχος της Ελλάδος πάντως πρέπει να είναι ο εξής: να εξασφαλίσουμε ότι ακόμα και να αποκατασταθούν οι σχέσεις των εταίρων μας με την Τουρκία, οι συνεργασίες αυτές δεν θα πάψουν να υφίστανται.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ