ΕΛΔΑΦ – ΤΕΣΑΦ – 299 ΚΙΧΝΕ: Η συμβολή της Ελλάδας στην ISAF

ΕΛΔΑΦ

Σαν σήμερα, την 11 Αυγ 2003, το NATO αναλαμβάνει τη διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν ISAF. Ποιά ήταν η συμβολή της Ελλάδας (ΕΛΔΑΦ – ΤΕΣΑΦ – 299 ΚΙΧΝΕ)

 

Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια ISAF (International Security Assistance Force), ήταν η  αποστολή ασφαλείας στο Αφγανιστάν, που ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 2001 με το ψήφισμα 1386, όπως προβλέφθηκε από τη συμφωνία της Βόννης.

Την 11 Αυγ 2003, το NATO αναλαμβάνει τη διοίκηση της ISAF, πραγματοποιώντας την πρώτη του μεγάλη επιχείρηση εκτός Ευρώπης στην 54χρονη ιστορία του.

Ο κύριος σκοπός της ήταν να εκπαιδεύσει τις Αφγανικές Εθνικές Δυνάμεις Ασφαλείας (ANSF) και να βοηθήσει το Αφγανιστάν για την ανοικοδόμηση βασικών κυβερνητικών οργάνων, αλλά επίσης να ασχολείται και με τον πόλεμο με αντάρτικες ομάδες.

Η ISAF διέκοψε τη λειτουργία της και διαλύθηκε το Δεκέμβριο του 2014, ενώ ορισμένα στρατεύματα παρέμειναν με συμβουλευτικό ρόλο ως διάδοχη αποστολή της οργάνωσης ISAF, με την ονομασία “Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης”.

Η ISAF έχασε από το 2001 3.485 στρατιωτικούς.

Η ISAF είχε μέχρι και 130.000 στρατιώτες από περίπου 50 χώρες, κατά την κορύφωση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Η συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση ISAF

ΕΛΔΑΦ

(19 Φεβρουαρίου 2002 – Νοέμβριος 2012)
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν από τη Βόρεια Συμμαχία το 2001 και προκειμένου να αποκατασταθεί κλίμα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ώστε να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές, δημιουργήθηκε από το ΝΑΤΟ η «Διεθνής Δύναμη Ασφαλείας και Βοήθειας» (ISAF – International Security Assistance Force).

Την 15 Ιαν 2002, το ΚΥΣΕΑ, με την υπ’ αριθ. 3/2002 απόφασή του, ενέκρινε την ανάπτυξη Ελληνικής Δύναμης στο Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ) και συγκεκριμένα στην περιοχή της ΚΑΜΠΟΥΛ και των περιχώρων της, βασιζόμενο στη συμφωνία της Βόννης της 5 Δεκεμβρίου 2001 και στο ψήφισμα 1510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (η μη ανάπτυξη Ελληνικών τμημάτων εκτός Καμπούλ αποτελεί εθνικό περιορισμό).

Με έναρξη την 19 Φεβρουαρίου 2002, αναπτύχθηκαν οι παρακάτω δυνάμεις:
– Ελληνικός Λόχος Μηχανικού Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΛΜΧΕΑ).
– Τμήματα υποστήριξης και ασφαλείας.
– Δυο αεροσκάφη C-130, για εκτέλεση αερομεταφορών (στο Καράτσι του Πακιστάν).
– Τμήμα για υποστήριξη της Επιχείρησης (National Support Element – NSE) στο Καράτσι.
– Μικρός αριθμός επιτελών – συνδέσμων Αξκών, στα διάφορα επιτελεία της ISAF.

Η συνολική δύναμη της Ελληνικής αποστολής ανήρχετο στους 175 άνδρες.

Ο σκοπός της αποστολής της ΕΛΔΑΦ ήταν:
– Να συνδράμει στην προσπάθεια της Αφγανικής κυβερνήσεως για ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της χώρας, με προσφορά ανθρωπιστικής φύσεως, εκτέλεση εργασιών και παροχή συνδρομής, κοινωφελούς χαρακτήρα.
– Να προαχθεί το επίπεδο συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τις Ένοπλες Δυνάμεις των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στην ISAF.
– Να συμμετάσχει η χώρα μας, για άλλη μια φορά, στην εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η διάρκεια της παραμονής της δύναμης καθορίσθηκε αρχικά στους τρεις μήνες, μέχρι την 30 Απρ 2002. Ακολούθως, με αποφάσεις του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) εγκρίθηκε διαδοχικά η παράταση παραμονής της στην Καμπούλ μέχρι και σήμερα.

ΤΕΣΑΦ

Σε συνέχεια των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, η ΕΛΔΑΦ μετονομάσθηκε σε ΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν). Το ΤΕΣΑΦ, δυνάμεως 122 Αξιωματικών – Υπαξιωματικών, ήταν επιφορτισμένο με την εκτέλεση έργων υποδομής, ως εξής:
– Κατασκευή κτιρίων υποστήριξης τεχνικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
– Εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών.
– Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την κυβέρνηση και το λαό του Αφγανιστάν, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προσφέρει κατά καιρούς διάφορα μέσα και υλικά, όπως ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περονοφόρο όχημα, ημιφορτηγά οχήματα, σκηνές, GPS, εξοπλισμό καθαρισμού νερού κλπ. Οι άνδρες του ΤΕΣΑΦ επίσης, έχουν μοιράσει πολλές φορές στα σχολεία της περιοχής της Καμπούλ συνολικά 7500 στολές, 1200 τζάκετ, λοιπό ρουχισμό και σχολικά / παιδικά είδη που διετέθησαν από τη ΧΑΝΘ, καθώς και ποσότητες τροφίμων και μερίδες ξηράς τροφής. Τέλος αναφέρεται η παροχή υποστήριξης (ρουχισμός, τρόφιμα, εκτέλεση εργασιών, φιλοξενία παιδιών και συνεχείς επισκέψεις) του ΤΕΣΑΦ στο Σχολείο Κωφαλάλων της Καμπούλ.

Το ΤΕΣΑΦ επαναπατρίσθηκε το Νοέμβριο 2012, έχοντας επιτελέσει σημαντικό έργο στην ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν.

299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ)

(22 Αυγούστου 2005 – 02 Απριλίου 2007)
Από 22 Αυγούστου 2005 αναπτύχθηκε στην ΚΑΜΠΟΥΛ, και παρέμεινε μέχρι την 02 Απριλίου 2007, το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), το οποίο ήταν Ιατρονοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών και δύναμης 47 στελεχών.

Η μονάδα λειτούργησε επιχειρησιακά εντός του Διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ (Kabul International Airport – ΚΑΙΑ). Παρείχε υποστήριξη στο προσωπικό της ΕΛΔΑΦ και στο προσωπικό της ISAF. Επίσης οργάνωσε εκπαιδεύσεις ειδικευμένων Αφγανών ιατρών πολιτικών νοσοκομείων.

Στη συγκρότηση της συνεισέφεραν και οι χώρες της Αδριατικής Χάρτας (Αλβανία – Κροατία – FYROM), με έναν Αξιωματικό και 3 Υπαξιωματικούς η κάθε μία. Επίσης, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είχαν διαθέσει μία χειρουργική Μονάδα.

Ταξιαρχία Νότιο – Ανατολικής Ευρώπης  (South Eastern Europe Brigade – SEEBRIG)

(Φεβρουάριος – Αύγουστος 2006)
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει συνεισφέρει είκοσι οκτώ (28) στελέχη στο Στρατηγείο της SEEBRIG, το οποίο ανέλαβε τη Διοίκηση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας της Καμπούλ (Kabul Multinational Brigade – ΚΜΝΒ), από το Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2006.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ