Μέχρι να γίνει η Ελλάδα κανονικό κράτος, μην πυροβολούμε τα πόδια μας

belharra rafale f-35

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή, Εταίρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης.

 

Η απόκτηση των F-35 στο τέλος της δεκαετίας (όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των Viper) είναι μια επιλογή που θα παρέχει στην Πολεμική Αεροπορία αυξημένες δυνατότητες κρούσης στο πλαίσιο δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι μια πλατφόρμα system of systems type όπερ σημαίνει ότι για να αξιοποιηθεί ως asset, απαιτείται να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο δικτυοκεντρικό σύστημα, στο οποίο το αεροσκάφος θα καθίσταται ταυτόχρονα αιχμή του δόρατος και ασπίδα λειτουργώντας ως πανκατευθυντικός μηχανισμός πολλαπλών ρόλων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνικών ΕΔ και των ελληνικών δυνατοτήτων κρούσης είναι η αποκρυστάλλωση μιας εθνικής στρατιωτικής στρατηγικής και ενός δόγματος επικράτησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σειρά έχει ο Στρατός Ξηράς με ιδιαίτερη έμφαση στο Πυροβολικό αλλά και στα Τεθωρακισμένα. Προπάντων όμως να φροντίσουμε ξανά το Πεζικό.

Μετά το 2023 μπορεί να δούμε αλλαγή καθεστώτος στη Τουρκία. Τα όποια παράθυρα ευκαιρίας πρέπει να τα εκμεταλλευόμαστε.

Απέχουμε πολύ από το να είμαστε ένα κράτος που διεκδικεί πρακτικά έναν αυξημένο ρόλο επιρροής σε περιφερειακό επίπεδο. Η κακή νοοτροπία δεκαετιών δεν αλλάζει εν μια νυκτί.

Καμία ψευδαίσθηση ότι ως δια μαγείας αναβαθμιζόμαστε αλλά και καμία μιζέρια που τα ισοπεδώνει όλα και προβάλλει ατζέντα μη εφικτή επί του παρόντος.

Θέλει δουλειά για να ανέβει η χώρα επίπεδο και να σταματήσει η λογική καφενείου που διέπει ορισμένους.

Επειδή πολλοί αντιπαραβάλλουν τη Τουρκία και το πως διεκδικεί ρόλο, έχετε σκεφτεί τι βιομηχανική βάση και υποστήριξη διαθέτει από πίσω της για να στηρίξει τις παράνομες και επιθετικές απαιτήσεις της;

Δουλεύει συστηματικά 30 χρόνια τουλάχιστον για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Εκεί υπάρχει υπουργείο αμυντικής βιομηχανίας με πλάνα δεκαετίας που διαρκώς εξελίσσονται. Εκεί δεν έχει απεργίες ούτε απειλές εναντίον επιστημόνων που στηρίζουν την άμυνα.

Απαιτείται Στρατηγική και Σχεδιασμός. Αξιοκρατία και Υποστήριξη. Απαιτείται να είμαστε ένα Κανονικό Κράτος που να προστατεύει το Έθνος σε όλα τα επίπεδα.

Μέχρι να γίνει η Ελλάδα κανονικό κράτος, μην πυροβολούμε εν τη γενέσει της κάθε καλή προσπάθεια όσο αποσπασματική και να είναι.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ