Ελλάδα – Τουρκία: Η 16η Απριλίου είναι η αρχή όχι το τέλος της έντασης

Η ένταση στο Αιγαίο οφείλεται στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία; Τι αναμένεται μετά τις 16 Απριλίου; ΑΝΑΛΥΣΗ από τον καθηγητή της ΣΣΕ Κων/νο Γρίβα 


 

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας*

 

Η άποψη ότι η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο οφείλεται αποκλειστικώς στην προσπάθεια του Ερντογάν να ωθήσει τους Τούρκους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου είναι κατά την άποψη του γράφοντος είναι λανθασμένη.

Ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας εκφράζει μια ευρύτερη μετάλλαξη της γεωπολιτικής ταυτότητας της Τουρκίας και ήλθε για να μείνει. Έτσι, η 16η Απριλίου μάλλον δεν θα είναι η μέρα που «θα έχει γίνει ότι είναι να γίνει» αλλά η έναρξη μιας νέας, ποιοτικά αναβαθμισμένης, φάσης στην προσπάθεια της Τουρκίας να κυριαρχήσει στο Αιγαίο.

Επιπροσθέτως, φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία έχει επιλέξει μια στρατηγική αντιπαράθεσης με ολόκληρη την Ευρώπη, με σκοπό να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό και να επιβάλει στο εσωτερικό της χώρας το ισλαμοεθνικιστικό μείγμα που αποτελεί κρίσιμης σημασίας στοιχείο της νέας γεωπολιτικής ταυτότητας της χώρας.

Οι μεθοδολογίες που θα χρησιμοποιήσει η Άγκυρα για να επιτύχει τους στόχους της ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετικοί σε σχέση με το παρελθόν.

Οι πληροφορίες που έρχονται για τη δράση εκατοντάδων Τούρκων πρακτόρων σε όλη την Ευρώπη πιθανώς αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου μιας συνολικότερης εκστρατείας υβριδικού πολέμου που έχει στα σκαριά η Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, στρατιωτικές προκλήσεις, προβοκάτσιες πάσης φύσεως, προπαγάνδα, τρομοκρατικές ενέργειες κλπ ενοποιούνται σε ένα ενιαίο μέγεθος.

Έναντι αυτής της νέας Τουρκίας θα πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε να περιμένουμε το αναπάντεχο.

Επίσης, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα όρια μεταξύ ειρήνης και πολέμου στο ελληνοτουρκικό σύστημα θα θολώνουν ολοένα και περισσότερο και οι ελληνικές υπηρεσίες Άμυνας και Ασφάλειας θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν σε αυτήν την ολοένα και διευρυνόμενη γκρίζα ζώνη.  

 

(*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ