Ελλάδα – Τουρκία: Η Άγκυρα διατηρεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού

Η Τουρκία διατηρεί το πλεονέκτημα του τακτικού αιφνιδιασμού, σημειώνει ο διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης, στο ερώτημα του ArmyNow.Net για ένα ενδεχόμενο επεισόδιο


 

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

 

 

Η Τουρκία δεν έχει κρύψει τις βλέψεις της στο Αιγαίο. Μεθοδικά τις προωθεί, κλιμακώνει και προετοιμάζει την κοινή γνώμη ώστε να πετύχει εσωτερική και διεθνή νομιμοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό επί των διεκδικήσεών της έναντι της Ελλάδος.

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι ιδεοληψίες περίσσεψαν στην Ελλάδα, και ευτυχώς στις μέρες μας, αν και διαφωνούμε ακόμη στο ποιο είναι το κατάλληλο μείγμα αποτροπής που χρειάζεται η χώρα έναντι των τουρκικών απειλών, εν τούτοις συμφωνούμε σχεδόν όλοι ότι η αποτροπή και όχι η αποφυγή των τουρκικών προκλήσεων είναι η ενδεδειγμένη απάντηση.

Την πρωτοβουλία έναρξης ενός «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο την έχει η Τουρκία. Ωστόσο, το επίπεδο επαγρύπνησης και προετοιμασίας που διαθέτουμε μας προφυλάσσει από το να υποστούμε ένα στρατηγικό αιφνιδιασμό.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ωστόσο πολύπλοκο. Σε μια μεγάλη έκταση θαλασσίου περιβάλλοντος και με μια πανσπερμία τουλάχιστο 3000 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, η Τουρκία διατηρεί το πλεονέκτημα του τακτικού αιφνιδιασμού.

Επίσης, η Τουρκία έχει την ικανότητα να εκτελέσει παράλληλα κύριες και πολλές δευτερεύουσες προσπάθειες προκειμένου να παραπλανήσει την Ελληνική πλευρά και να την οδηγήσει σε διασπορά δυνάμεων.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα της Τουρκίας είναι ότι έχει γεωγραφική εγγύτητα με πολλά ελληνικά νησιά και βραχονησίδες με ότι αυτό συνεπάγεται σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο, καθώς επίσης διαθέτει πλέον ικανές δυνάμεις με πολεμική εμπειρία για εκτέλεση συμβατικών και ασύμμετρων αποστολών.

Η Ελλάδα είναι δεδομένο πως θα απαντήσει. Έχει σχεδιασμό να απαντήσει και ενδεχομένως η απάντησή της να αποτελέσει θετική έκπληξη για πολλούς στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.   


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σεμινάριο ΚΕΔΙΣΑ: «Η Γεωστρατηγική της Ενέργειας- Agenda 2035»


 

Επίσης βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα, οι οποίοι θα επιδιώξουν – σε μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν βαθμό – να καθίσουν αναγκαστικά και τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να τα «βρουν»!

Αυτό ουσιαστικά θέλει και η Τουρκία! Και θα προσπαθήσει να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί, κατά τη διάρκεια του «θερμού» επεισοδίου, προκειμένου με την Ελλάδα σε θέση μειωμένης ισχύος να έχει μια εύκολη – κατά τη δική της ανάλυση – διαπραγμάτευση.

Απέναντι λοιπόν στον προοπτική ενός «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία, η Ελληνική απάντηση θα πρέπει να είναι τέτοια που να περιλαμβάνει και το πιθανό πλαίσιο των μετέπειτα διπλωματικών ενεργειών αποκλιμάκωσης.

 

*Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής, Επιστημονικός συνεργάτης ΚΕΔΙΣΑ

ΚΕΔΙΣΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ