Έλληνες Στρατιωτικοί: Επιστροφή στην πατρίδα με καθυστέρηση 167 ημερών

Οι 167 ημέρες φυλάκισης και ομηρίας των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη έληξαν και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα συμβολική ημέρα για τους Ορθόδοξους Έλληνες αυτή της 15ης Αυγούστου.

Προφανώς για τον Ερντογάν που γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία αυτής της ημέρας ήταν μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό. Προφανώς και ήθελε να στείλει μηνύματα καλής θέλησης σε πολλές κατευθύνσεις αλλά κυρίως προς την Δύση η οποία έχει ζορίσει υπερβολικά τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος μάλλον αλλιώς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τους δύο όμηρους στρατιωτικούς.

Έτσι τελικά οι δύο στρατιωτικοί μας από σήμερα θα βρίσκονται στην πατρίδα και στα σπίτια τους με καθυστέρηση 167 ημερών. Γιατί είναι σίγουρο, ότι από την αρχή αυτής της περιπέτειας έγιναν πολλά λάθη στην διαχείρισή της από την Ελληνική πλευρά.

Η Ελληνική πλευρά (κυβέρνηση, ΥΠΕΘΑ, ΥΠΕΞ κ.α.) καθυστέρησε πολύ να καταλάβει την κρισιμότητα του περιστατικού και αντέδρασε στην αρχή με αδικαιολόγητη ελαφρότητα περιμένοντας ότι ήταν ένα απλό διαδικαστικό ζήτημα.

Όταν αντιλήφτηκε το όλο τούρκικο σχέδιο ήταν πλέον αργά, οι ημέρες είχαν περάσει και η πανκινητοποίηση που ακολούθησε ναι μεν ήταν πολύπλευρη και με ιδιαίτερη ένταση, το παιχνίδι πλέον όμως είχε περάσει στα χέρια του Ερντογάν και ο εκβιασμός για ανταλλαγή με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς ήταν ξεκάθαρος. Και εμείς απλά μετράγαμε ημέρες και περιμέναμε ένα «θαύμα» που τελικά ήρθε αλλά όχι από τη δική μας δράση αλλά κυρίως από τις συγκυρίες της κόντρας Τουρκίας – ΗΠΑ.

Όσον αφορά το πώς οι δύο Έλληνες έφτασαν στις τούρκικες φυλακές της Αδριανούπολης και που πολλοί βιάστηκαν από την πρώτη ημέρα να απαγγείλουν κατηγορητήρια σίγουρα με την επιστροφή των δύο στρατιωτικών θα λυθούν πολλές …απορίες. Η ΕΔΕ είχε ολοκληρωθεί και λέει πολλά και ενδιαφέροντα που δεν έχουν γίνει γνωστά. Είναι βέβαιο όμως ότι τώρα πλέον θα μπορέσουν να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα.

Οι στρατιωτικοί την 168η ημέρα δεν θα την μετρήσουν στην φυλακή. Αυτό που ελπίζουμε η ομοψυχία που υπήρξε σε σχετικό βαθμό τις προηγούμενες 167 ημέρες να μη μετατραπεί κατά την προσφιλή μας ελληνική συνήθεια σε αλληλοσπαραγμό για τις εντυπώσεις. Αλλά να προσέξουν κάποιοι να μην θεωρήσουν ως ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης τους δύο στρατιωτικούς μας.

Αντίθετα θα πρέπει ο Στρατός να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα τους με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία.

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ